Confidenţialitate

Peste 400 de cadavre, găsite până acum în orașul ucrainean Bucea. Liderii europeni cer acțiuni imediate ca urmare a genocidului | AUDIO

Peste 400 de cadavre au fost găsite în urma masacrului din orașul Bucea, localitate aflată lângă Kiev. Este cel mai recent bilanț, spun procurorii ucraineni citați de The Guardian. Acuzate de carnagiu sunt trupele ruse, iar oficiali europeni cer o comisie de anchetă.

Peste 140 de cadavre au fost examinate duminică, din peste 400 găsite în localitatea Bucea din nord-vestul țării vecine. Ucraina a acuzat Rusia că a comis crime de război  și un masacru în Bucea, duminică, când au fost găsite cadavrele unor civili ucraineni, împușcate în ceafă și cu mâinile legate.

Mulți dintre ei au fost găsiți în gropi comune, în canale și pe străzi. În localitatea Matuzhin a fost descoperită o groapă, unde erau patru persoane împușcate în cap, trei fiind parte a aceleiași familii, inclusiv primarul localității, Olga Sohnenko.

Președintele uncrainean, Volodimir Zelensky, a acuzat trupe rusești de genocid.

Revoltat, premierul polonez Meteusz Moraveschi cere crearea unei comisii internaționale asupra a ceea ce el numește „genocidul” comis de armata rusă în Ucraina, inclusiv în Bucea.

“Aceste masacre sângeroase comise de ruşi, de soldaţi ruşi, merită să fie numite ca atare. Este un genocid, iar acesta trebuie judecat. Domnule preşedinte Macron, de câte ori aţi negociat cu Putin şi ce aţi obţinut? Nu dezbatem şi nu negociem cu criminalii. Criminalii trebui combătuţi”, a spus el.

“Nimeni nu a negociat cu Hitler. Aţi negocia cu Hitler, cu Stalin, cu Pol Pot?”, a adăugat acesta.

Între timp, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, spune că este foarte important ca procurorul și experții Curții Penale Internaționale să se deplaseze cât mai repede în Ucraina pentru a culege probe astfel încât responsabilii să răspundă pentru atrocitățile comise:

„Este clar, este fără niciun fel de înddoială că răspunderea aparține Rusiei pentru aceste crime pentru că ele au fost comise într-o zonă a Ucrainei în momentul în care era ocupată de forțele armatei ruse. Este foarte important ca toți cei care au comis aceste fapte să fie investigați, să fie aduși în fața justiției și să răspundă pentru faptele lor. Este extrem de important ca Curtea Penală Internațională să acționeze imediat în acest caz.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Imaginile cu oamenii morți și abandonați pe caldarâm au șocat întreaga lume. Moscova neagă acuzațiile și afirmă că imaginile au fost fabricate de Kiev.

Foto: Shutterstock