Confidenţialitate

Peste 20 de localități din România au acces la Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă de miercuri | AUDIO

Alte zeci de localități au, de astăzi, acces la Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă. Este vorba de localități în care certificatele de naștere sau de deces, de divorț sau de căsătorie, se pot înregistra doar în format digital. În prezent, cetățenii trebuie să se deplaseze la sediul oficiilor de stare civilă pentru a depune o cerere.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă va fi extins la nivelul altor şapte municipii reşedinţă de judeţ şi în alte 26 de localități.

Este vorba de reședințele din judeţele Bistriţa-Năsăud, Buzău, Mureş, Neamţ, Sălaj, Vaslui şi Vrancea.

Anterior, sistemul a fost activat în mai multe localități din Bihor, Călărași, Constanța și Gorj.

Este vorba de o extindere etapizată a sistemului, fiind necesară interconectarea celor peste 3.000 de unităţi administrativ-teritoriale. Termenul este 24 septembrie.

Astfel, la nivelul fiecărui municipiu reşedinţă de judeţ vor fi înregistrate doar în format digital nașterile, decesele, căsătoriile, divorțurile sau înhumările. Tot online vor fi depuse și cererile.

În ceea ce priveşte obţinerea documentelor, se poate opta pentru eliberarea acestuia în format digital sau, la cerere, în format fizic printat pe un formular securizat.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: O nouă scumpire a carburanților de la 1 iulie | AUDIO