Peste 20.000 de investitori au cumpărat titluri de stat

20.185 de investitori au cumpărat titluri de stat, practic de 16 ori mai mulți față de anul trecut.

Emisiunea de titluri de stat pentru populație a fost suprasubscrisă de peste șapte ori, Ministerul Finanțelor Publice reușind să atragă mai mult de 735 de milioane de lei, în condițiile în care valoarea inițială a emisiunii a fost de 100 de milioane de lei, a anunțat vineri ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

Emisiunea de titluri de stat a intrat, astăzi, la tranzacționare pe piața de capital.

Prezent la Bursa de Valori București, premierul Dacian Cioloș a spus că ediția ”Centenar” a campaniei de subscriere reprezintă un succes.

Profilul investitorului, realizat pe baza subscrierilor prin cele patru bănci intermediare, arată că 62% dintre investitori au vârste cuprinse între 50 și 70 de ani.  Dintre cei care au investit, 550 au vârste între 18 și 30 de ani. Sunt  însă și 23 de persoane de peste 90 de ani care au cumpărat titluri de stat.

Printre investitori se află 165 de elevi și studenți, iar 8.300 sunt pensionari.

70% dintre persoanele care au cumpărat titluri sunt din afara Bucureștiului: cele mai multe din Prahova, Cluj, Iași și Brașov.

Oferta s-a derulat în perioada 11-29 iulie, dobânda fiind de 2,15% pe an. Titlurile au scadența în 2018, valoarea nominală fiind de 100 de lei. O singură persoană a putut achiziționa cel mult 1.000 de titluri, adică o valoare maximă de 100.000 de lei. Veniturile generate de deținerea titlurilor de stat nu sunt impozitate.

La scadență, Ministerul Finanțelor va organiza o loterie aniversară prin care 100 de persoane fizice, deținătoare de titluri de stat ale emisiunii aniversare, vor câștiga premii de 1.000 de lei fiecare, indiferent de numărul de titluri deținute.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS