Peste 1000 de păsări cântătoare braconate – descoperite în bagajele unor vânători italieni

Mai mulți cetățeni italieni au fost prinși cu bagajele pline de păsări braconate, pe aeroportul din Bergamo-Italia.

Aproape 1.200 de păsări erau băgate în pungi sigilate, în bagajul de cală, cu elemenți de ladă frigorifică printre pungi.

Totul se desfășura sub acoperirea unui act semnat de Asociația Vânătorilor și Pescarilor Roman, act care indica doar că păsările sunt ciocârlii de câmp și că au fost vânate în localitatea Săbăoani.

În realitate, au fost braconate alte specii, care sunt protejate. Printre acestea codobatură albă, scatiu, sticlete, florinte, inăriță sau cânepar – se arată într-un comunicat de prersă al Societății Ornitologice din România.

În Italia, braconierii sunt anchetați de autoritățile din Bergamo, iar în România, Societatea Ornitologică Română (SOR) a sesizat Garda Națională de Mediu și a cerut anchetarea celor care au supervizat partida de vânătoare.

Conform documentului prezentat de braconierii italieni, partida de vânătoare a fost organizată de AVPS Roman, județul Neamț.

Ovidiu Bufnilă, purtător de cuvânt al Societății Ornitologice din România, a povestit la Europa FM:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Conform legislației din România, un singur vânător poate „recolta” doar 50 de ciocârlii pe zi.

„Conform actelor, la vânătoare au participat 4 vânători – care puteau doborî doar 200 de exemplare de ciocârlie, dar poliția italiană a confiscat 1119 păsări, ceea ce înseamnă că organizatorii români au închis ochii la ilegalitate. În urma acestui control este clar că în România trebuie oprită vânătoarea la ciocârlie și la toate speciile de păsări cântătoare (graur, sturzi etc). Această specie – ciocârlia de câmp – este folosită ca umbrelă de braconieri – sub pretextul că au vânat legal, italienii doboară multe alte specii protejate, la care vânătoarea este interzisă.

Mai mult, controlul de la Vamă trebuie înăsprit: acești braconieri sunt prinși fie de vameșii din Ungaria, fie de cei din Italia, dar reușesc să treacă de Poliția de Frontieră din România cu specii protejate braconate. În acest sens, SOR își oferă tot sprijinul pentru ca ofițerii Poliției de Frontieră să învețe să diferențieze speciile de păsări sălbatice protejate, pentru a putea opri braconierii pe teritoriul României.

Totodată, este clar că foarte mulți vânători nu știu ce specii vânează, confundă ciocârlia cu codobatura sau cu scatiul – deci este nevoie de un examen de vânătoare mult mai exigent decât cel de acum, examen care duce la vânători care fac astfel de erori” – arată SOR în comunicatul său.

Foto: SOR, Răzvan Zinica

 

În 1996, pentru prima oară în istorie, ciocârlia devine specie care se vânează, la presiunea vânătorilor străini (italieni, maltezi, francezi).

În 2006, în urma unei campanii a SOR – ciocârlia este scoasă de pe lista păsărilor care se vânează, dar a fost reintrodusă în 2007.

În 2015, în urma campaniei SOR „Oprește barbaria, salvează ciocârlia”, cota de vânătoare a fost redusă la jumătate, iar numărul maxim de exemplare vânate pe zi a fost redus de la 100 de păsări, la 50.

Acesta nu este primul caz de braconaj la păsări comis de vânătorii italieni în România – mai spune SOR.

În 2009, în Balta Mare a Brăilei, un braconier italian a fost prins cu 2000 de ciocârlani.

În 2010, în județul Brăila au fost prinși 15 braconieri italieni cu mii de ciocârlii, ciocârlani și prepelițe.

În 2011, vameșii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocârlii vânate în România și care plecau spre Italia.

În 2013, un alt italian a fost prins în Ialomița cu 5.400 de ciocârlii braconate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS