Confidenţialitate

Personalul nevaccinat din centrele rezidențiale nu va mai putea lucra fără testare săptămânală, pe cheltuiala proprie

Personalul nevaccinat din centrele rezidențiale nu va mai putea avea grijă de cei aflați în cămine dacă nu au dovadă că au trecut prin boală sau nu se testează săptămânal pentru covid, pe cheltuială proprie.

Un proiect de ordonanță în acest sens a fost discutat miercuri, 15 septembrie, în Guvern, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan, după ce s-a constatat că beneficiarii centrelor sunt vaccinați în proporție de peste 80 de sută, iar angajații doar în proporție de 54 la sută.

Pot apărea situații în care persoane vulnerabile aflate în grija statului să fie puse în pericol exact de persoane care sunt plătite de stat pentru a le proteja. Fără documente care să ateste vaccinarea, test săptămânal cu rezultat negativ sau dovadă că au trecut minimum 15 zile de la confirmarea infectării, angajații fie nu vor avea acces în centrele de servicii sociale, fie nu vor putea desfășura activități directe cu beneficiarii“, a explicat Turcan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru cei care din motive medicale imnunizarea anticioronavirus nu este posibilă, statul va deconta cheltuielile cu testarea periodică, mai spune ministrul. Angajații nevaccinați vor fi mutați pe alte posturi, pentru o perioadă scurtă de timp, în care vor putea să se vaccineze, prevede proiectul.

Acest act normativ dă posibilitatea angajatorilor să-și reașeze schema de personal, astfel încât cei care nu sunt vaccinați, dar sunt în imposibilitate să-și plătească testul, dar vor să lucreze în continuare, să se ducă să lucreze temporar în altă parte, în funcție de cât durează acea mutare temporară, ei au posibilitatea să se vaccineze“, a mai spus Turcan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Muncii spune că măsura propusă de Guvern nu îngrădeşte dreptul la muncă al angajaţilor nevaccinaţi din centrele rezidenţiale.

Dar, dacă vor exista probleme de constituţionalitate, atunci Guvernul ia în calcul ca măsura să fie aplicată printr-un proiect de lege înaintat Parlamentului.