Confidenţialitate

Patru persoane au fost arestate și peste 100 de servere au fost întrerupte într-o amplă operațiune europeană privind combaterea atacurilor de tip malware

Patru persoane au fost arestate și peste 100 de servere au fost întrerupte într-o operațiune coordonată la nivel internațional, care a vizat infrastructura cibernetică folosită în atacurile de tip malware. Programele malware permit infractorilor cibernetici să se conecteze în secret la computerele oamenilor, putând ulterior să acceseze informații cu caracter personal.

Peste 100 de servere au fost desființate în România, Bulgaria, Germania, Ucraina, Lituania, Olanda, Elveția, Canada, Marea Britanie și Statele Unite, precizează Europol într-un comunicat.

Totodată, polițiștii au arestat un cetățean din Armenia și alți trei din Ucraina, conform Europol și au preluat controlul asupra a peste 2.000 de domenii.

Printre rețelele de roboți dezmembrate se numără IcedID, Smokeloader, SystemBC, Pikabot și Bumblebee.

Operațiunea, denumită Operation Endgame și care a avut loc în perioada 27-29 mai. a fost inițiată și condusă de Franța, Germania și Țările de Jos. Ea a implicat mai multe alte țări, inclusiv Marea Britanie, Statele Unite și Ucraina, potrivit Europol.

Potrivit anchetatorilor, unul dintre principalii suspecți a câștigat cel puțin 69 de milioane de euro în criptomonede din închirierea unor site-uri de infrastructură criminală pentru a desfășura atacuri de tip ransomware..

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Percheziții în Parlamentul European. Un angajat al instituției, acuzat că a fost plătit să promoveze propaganda rusă pe un site de știri înaintea alegerilor de pe 9 iunie