Percheziții la sediul UTI din Aeroportul Otopeni

Procurorii DIICOT au intervenit într-un dosar cu un prejudiciu de peste 21 de milioane de lei. Vicepreședintele UTI,  Ion Obloja este suspectat de evaziue fiscală și a fost ridicat de mascați.

Procurorii DIICOT au intervenit în 7 locații din Capitală și localități limitrofe, printre care și la sediul UTI Grup din Aeroportul Otopeni.

Ei îl suspectează pe vicepreședintele companiei, Ion Obloja că impreună cu tatăl, fratele și soția sa a creat un grup infracțional. Ei dețineau mai multe firme care emiteau facturi fictive de prestări servicii pentru majorarea artificială a cheltuielilor și deducerea de TVA sau pentru a putea retrage sume importante de bani provenite din lichidarea unor societăți aflate în insolvență – in acest circuit Obloja ar fi atras alte 5 persoane.
Procurorii spun că cei implicați cunoșteau practica organelor de control fiscale –controalele se extind doar la firmele de la care au fost înregistrate facturile de achiziție fără a se continua aceste verificări pe lanțul achizițiilor pentru a se stabili realitatea acestora, astfel că grupul coordonat de vicepreședintele UTI a înființat firme de facturi – societăți care emit documente contabile, însă nu le înregistrează.

Mecanismul ar fi fost organizat pe trei paliere – firme mici care emiteau facturi către alte firme care la rândul lor prestau fictiv aceleasi servicii, astfel că banii puteau fi retrași în numerar în baza actelor false. În acest fel, suspecții evitau plata TVA și a impozitului pe profit.

În acest fel, intre 2009 și 2011, suspecții au retras peste 28 de milioane de lei, ei fiind vizați de anchetă pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi constituire de grup infracţional organizat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS