Confidenţialitate

Percheziții în Bucureşti, Ilfov şi Prahova

37 de persoane suspectate de cămătărie şi deturnare de licitaţii publice au fost duse astăzi la audieri.

Potrivit DIICOT, din 2014, liderul grupării ce dădea bani cu camătă ar fi o „persoană foarte potentă financiar, administrator al mai multor societăţi comerciale”.

În acest caz sunt implicați avocați și executori judecătorești care întocmeau actele ce păreau a fi legale.

Sumele de bani oferite cu dobândă erau înscrise în contracte de împrumut cu sau fără garanţie imobiliară, ce puteau fi puse în executare silită.

Pentru a ascunde infracţiunea de camătă, membrii grupării au încheiat acte notariale de împrumut în care erau trecute sume mult mai mari decât cele imprumutate efectiv, astfel nu era nici o bănuială de cămătărie.

Gruparea a decis apoi să-i execute silit pe cei care s-au împrumutat, imediat după expirarea termenului foarte scurt de restituire a sumelor împrumutate și au apelat la executorul judecătoresc.

În scurt timp, el a avut rol de coordonator al operațiunii, după ce a atras numeroşi alţi membri în grupul infracţional, printre care un alt executor judecătoresc, angajaţii unui birou notarial, dar şi un avocat.

Potrivit DIICOT, în perioada 2014 – 2016, membrii grupului infracţional au acordat împrumuturi băneşti mai multor persoane și au perceptat în mod nelegal dobânzi săptămânale sau lunare şi primind drept garanţie autoturisme de lux sau imobile.

Prin aceste executări silite a contractelor de împrumut, membrii grupării de camătă câștigau sume importante de bani.

Ei obţineau profituri de peste 300%, deturnau licitaţii publice şi adjudecau imobile ale debitorilor, la preţuri de cel mult 30% din valoarea de piaţă”, se mai arată în rechizitoriu.