Confidenţialitate

Percheziții DNA la Direcția Regională Vamală București, într-un dosar de luare de mită | AUDIO

Pocurorii anticoruptie fac perchezitii în această dimineață la Direcția Regională Vamală București, într-un dosar de luare de mită. Vizați sunt lucrători vamali, dar și persoane din conducerea instituției. Aceștia sunt bănuiți că ar fi luat bani de la comercianți pentru apermite intrarea în țară a unor bunuri contrafăcute sau fără documente.

UPDATE. Ce spune Direcția Regională Vamală București

Direcția Regională Vamală București a afirmat în legătură cu perchezițiile DNA care privesc luarea de mită de către lucrători vamali și persoane din conducerea instituției de la mai mulți comercianți că va lua măsurile necesare.

În legătură cu informațiile apărute în mass-media despre perchezițiile procurorilor Direcției Naționale Anticorupție la sediul Direcției Regionale Vamale București, facem următoarele precizări:

Autoritatea Vamală Română își reafirmă angajamentul pentru transparență, statul de drept și lupta împotriva corupției. Așteptăm mai multe informații oficiale pentru a dispune măsurile imediate de izolare a situației și de înlăturare a oricărui risc de vulnerabilizare a activității instituției. Vă asigurăm că activitatea instituției nu este afectată în niciun fel de această situație.

În paralel, vom lua toate măsurile interne necesare pentru a asigura că această situație este gestionată în conformitate cu standardele etice și legale.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Potrivit DNA, perchezițiile au loc în 20 de locații din București, Ilfov, Dâmbovița, Giurgiu, domicilii, sedii de firme, și Direcția Regională Vamală București.

În perioada 2021 – 2024, mai muți lucrători vamali, dar și persoane din conducerea instituției ar fi luat mită între 600 și 12 mii de euro de la mai multe firme petru a nu fi sancționate nereguli constatate în urma unor controale.

Mai mult, astfel lucrătorii vamali ar fi permis intrarea în țară a unor bunuri contrafăcute sau fără documente, scrie tvrinfo.ro.

În cadrul dosarului penal se fac cercetări pentru luare de mită în formă continuată. Perchezițiile au loc în mai multe birouri, dar și în mașinile unora dintre suspecți.

Sursa foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Citește și: Chirurg de la Institutul „Marius Nasta”, care primea mită în bani, dar și produse alimentare „de la țară”, condamnat  la trei ani închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă | AUDIO