Confidenţialitate

Penitenciarele Codlea şi Miercurea Ciuc: Daune morale de 5.000 euro pentru un fost deținut

Penitenciarele din Codlea, judeţul Braşov, şi Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, au fost obligate să plătească daune morale de 5.000 de euro unui fost deţinut, pentru condiţiile precare din cele două unităţi de detenţie, a decis Judecătoria Braşov, însă hotărârea nu este definitivă.

Claudiu Oţeleanu, fost manager al unei organizaţii non-guvernamentale şi jurnalist şi condamnat, în 2011, pentru deturnare de fonduri europene, a dat în judecată Administraţia Naţională a Penitenciarelor pentru condiţiile improprii în care a stat la penitenciarele din Codlea şi Miercurea Ciuc.

Judecătoria Braşov, unde procesul s-a derulat în primă instanţă, a decis că reclamantul trebuie să primească daune morale în valoare de 5.000 de euro.

”Obligă în solidar pârâţii Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice şi Penitenciarul Codlea să plătească reclamantului suma de 4.000 de euro, cu titlu de daune morale. Obligă în solidar pârâţii Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice şi Penitenciarul Miercurea Ciuc să plătească reclamantului suma de 1.000 euro, cu titlu de daune morale”, se arată în sentinţa instanţei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în 30 de zile de la pronunţare.

Claudiu Oţeleanu a fost condamnat în 2011 la şase ani de închisoare cu executare, pentru că, împreună cu un complice, a deturnat 400.000 de euro din fonduri europene, folosind documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete. Între timp, el a fost eliberat din penitenciar.