Confidenţialitate

Pedepse mai mari pentru deținere sau trafic de droguri. Deputații au votat legea, după ce unii parlamentari au vrut dezincriminarea consumului | AUDIO

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege potrivit căruia deţinerea, cultivarea, oferirea, vânzarea, distribuirea, procurarea sau cumpărarea drogurilor de risc se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

Pedepsele sunt mai mari în cazul drogurilor de mare risc, de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

Votul a fost, însă precedat de o dezbatere în care unii parlamentari au susținut dezincriminarea consumului de droguri. Simina Tulbure și Andrei Lupu, deputați neafilițați:

„Dacă vrem cu adevărat să combatem consumul de droguri atunci trebuie să suținem dezincriminarea consumului de minim 3 grame pentru consum propriu și să finanțăm centrele de reabilitare pentru foști consumatori și dependenți.”

„Stimați colegi, invocați valorile tradiționale ale statului român. Ei bine, valorile tradiționale ale statului român nu includ pușcăria ca soluție pentru droguri. Problema drogurilor în România nu este o problemă de infracționalitate ci o o problemă de sănătate publică.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Propunerea a fost votată, însă de majoritatea parlamentară. Natali Intotero, de la PSD:

„Zi de zi aflăm de cazuri din păcate de elevi din școala generală care sunt duși la spital și care sunt depistați că au consumat astfel de substanțe și unele dintre aceste substanțe achiziționate chiar din preajma instituțiilor de învățământ sau în instituțiile de învățământ. Deci, e nevoie de mai mult și poate chiar și da, de creșterea acestor pedepse.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul de lege a fost adoptat deja de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Foto: Shutterstock

Citește și: Expoziție despre fețe ale abuzurilor asupra copiilor. IICCMR pregătește o nouă plângere penală / AUDIO