Confidenţialitate

PE a adoptat Rezoluția pentru tineri care prevede plata stagiilor de internship desfășurate în companii private sau de stat | AUDIO

Parlamentul European a adoptat azi Rezoluţia pentru tineri. Aceasta prevede ca stagiile de internship desfășurate în companiile private sau de stat să fie plătite. Scopul este să se evite o generație pierdută, spune raportorul pentru România, eurodeputatul USR Dragoș Pîslaru.

„Discutăm aici de a ne asuma că investim în tineri, de a ne asuma că-i ajutăm în mod direct pentru începerea carierei profesionale. Internshipurile nu ar mai trebui să fie neplătite. Aceasta este, de fapt, o formă care poate ajunge până la exploatarea tinerilor care muncesc pe degeaba în condițiile în care discutăm de un cerc vicios când un tânăr termină studiile nu are suficientă experiență pentru a putea să se angajeze. Pe de altă parte, nici nu-și poate permite să facă un stagiu neavând niciun fel de venit”, a explicat Dragoș Pîslaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Eurodeputatul spune că stagiile de internship plătite îi va ajuta mai ales pe tinerii vulnerabili, care nu provin din familii înstărite. Rezoluția adoptată azi trebuie însă să fie validată și de Parlamentul României pentru a intra în vigoare în țara noastră.

„Rezoluția este, totuși, o recomandare, dar care trebuie să aibă o urmare legislativă. Fiecare membru al Parlamentului European are posibilitatea în bugetul său să ofere aceste stagii plătite. M-aș aștepta ca și Parlamentul României să facă același lucru pentru că nu e ca și cum – nu vreau să faconsiderații – ar lipsi complet resursele ca să poată să aducă tineri ca să poată să înțeleagă procesul legislativ din România. Adică mi se pare atât de important și simbolic și în practică acest lucru că nu cred că s-ar pune o problemă neapărat de resurse. Rezoluția menționează foarte clar investiția în tineri. Nu există o cale de a investi mai bine în tineri decât de a le finanța tranziția către viața profesională”, a mai spus Dragoș Pîslaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Sursa foto: Unsplash / Michael Longmire

Citește și: Firmele vor putea depune sau solicita acte de la ANAF doar online. Semnătura electronică se obține prin câteva companii | AUDIO

Autor: Lucia Ciocârlie Haranguș