Pavianul cu mantie a devenit vedetă online după amenda primită de Cristian Tudor Popescu

Puțini români sunt familiari cu ce este ”pavianul cu mantie”, doar că ”pavianul cu mantie” a reușit să devină una dintre cele mai populare căutări online și mai toți cei cu acces la Internet să se familiarizeze cu ”pavianul cu mantie” după ce Cristian Tudor Popescu a primit o amendă de la CNCD pentru că a comparat părul noului premier,  Vasilica Viorica Dăniclă, cu aspectul acestui animal.

Pe 16 ianuarie, într-o intervenție telefonică la postul de televiziune Digi 24, Cristian Tudor Popescu vorbea despre ”pavianul cu mantie”. Jurnalistul a fost amendat cu 1.000 de lei pentru că a făcut ”o asociere ce încalcă dreptul la demnitate la adresa premierului Viorica Dăncilă”, căreia i-a spus ”pavianul cu mantie”, iar moderatorul Cosmin Prelipceanu a fost sancţionat și el cu o amendă în acelaşi cuantum pentru discriminare, potrivit Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

La scurt timp după decizia CNCD, Cristian Tudor Popescu a reacționat la Europa FM, în Deșteptarea: ”(…) dacă îi spuneți soției într-o zi că-i seamănă coafura cu o blană de pisică înfuriată, ați comis hărțuire. A, eu am zis că coafura dnei Dăncilă aduce cu podoaba capilară a pavianului cu mantie, care e o maimuță. Și? Care-i problema? Dacă ziceam că seamănă cu o ciupercă sau cu o meduză, mai comiteam hărțuire? De ce cu pisica, ciuperca și meduza nu e nicio problemă, dar cu maimuța este? Nu înseamnă asta discriminarea și defavorizarea maimuței în raport cu alte animale și plante?”

Decizia CNCD a adus însă și o explozie a căutărilor online după ”pavianul cu mantie”, animal pentru care românii au prins o curiozitate aparte după emisiunea TV, iar o explozie a căutărilor online s-a produs pe 31 ianuarie, intrând în top 3 Google Trends pentru România.

Paginademedia.ro a observat că miercuri seara căutările după ”pavianul cu mantie” au ajuns pe locul 2 în Google Trends Romania.

Interesul românilor în ultimul an a fost destul de redus pentru ”pavianul cu mantie”, după cum se poate remarca ușor din graficele Google Trends


Discuțiile în jurul Papio hamadryas au reușit să trezească însă rapid interesul românilor:


Ce este pavianul cu mantie?

Numele său științific (Papio hamadryas), tradus din limba greacă în care înseamnă “cap de câine”, l-a primit datorită botului prea alungit, neobișnuit pentru primate. Principalul rol în grup îl au femelele, iar masculii odată deveniți maturi, părăsesc grupul. Pavianul sau babuinul a fost botezat astfel de naturalistul francez Buffon. El poate fi observat la mai multe grădini zoologice din țară.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS