Confidenţialitate

Patru radare și echipamente de comunicare cumpărate cu bani europeni vor monitoriza traficul maritim | AUDIO

Autoritatea Navală Română își întărește supravegherea pe mare până la o distanță de 30 kilometri în larg. Patru radare puternice și echipamente de comunicare, achiziționate recent, printr-un proiect european în valoare de 6,5 milioane de euro, vor putea detecta orice navă suspectă, indiferent de mărimea ei.

Cele patru radare performante vor ajuta la monitorizarea traficului maritim și vor permite detecția și urmărirea navelor pe o rază de minim 12 mile marine. Pe lângă lărgirea ariei de observare, operatorii de la Port Control vor avea și imagini de o calitate superioară, criteriu esențial pentru coordonarea traficului maritime, spune directorul general al ANR, Cosmin Dumitrache:

„Ne interesează Midia, Constanța și zona Mangalia, unde avem ieșiri-intrări în porturi. Dacă în prezent imaginea este relativ neclară, vom putea vedea mult mai bine navele din zonă”.

După începerea războiului în Ucraina, porturile românești s-au aglomerat peste măsură. Cu noile radare va putea fi interogată orice navă suspectă.

„În cazul în care detectează pe radare o navă care nu are transponderul pornit, înseamnă că prezintă un anumit grad de risc și atunci sunt alertate Garda de Coast și celelalte structuri specializate”, a explicat Silviu Apostol, managerul de proiect.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cu aceste noi echipamente vor putea fi dirijate, în caz de nevoie, și forțe salvatoare din port către o navă care cere ajutor, adaugă Adrian Alexe, șeful Centrului de Coordonare Maritimă.

Noul sistem de radare integrează și comunicații radio la mare distanță în toate porturile. De la cele maritime, de pe litoral, până la micile porturi fluviale din Delta Dunării.

Sursa foto: ANR

Sursa foto: Ghiulfer Predescu / Europa FM