Confidenţialitate

Patroni de pe litoral, amendați de inspectorii sanitari

Inspectorii sanitari au aplicat, în ultima săptămână, amenzi de aproape o jumătate de milion de lei firmelor de pe litoral.

La controale, s-au descoperit alimente depozitate necorespunzător și angajați care nu cunosc reguli de igienă.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, în săptămâna 18 – 25 iulie, inspectorii Comandamentului Sezon Estival 2021 au verificat 269 de unități, printre care restaurante, unităţi tip fast – food, magazine alimentare, laboratoare de cofetărie/patiserie, unităţi de tip bufet, braserii, rulote mobile fast – food, baruri, beach-baruri, gelaterii și alte tipuri de unități.

Cele 52 de amenzi valorează 461.800 de lei.

Printre deficiențele constatate se numără depozitarea neconformă a produselor alimentare, condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție, manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și funcționarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.

„De asemenea, s-a constatat că persoanele din blocurile alimentare ale unor unități de alimentație publică cu activitate sezonieră nu au cunoștințele de bază cu privire la respectarea regulilor de igienă specifice manipulării alimentelor. Acest aspect poate determina apariția unor riscuri de contaminare încrucișată a alimentelor/preparatelor alimentare care se servesc către consumatori”, a transmis ANSVSA.

Cele mai multe sancțiuni, 21, au fost aplicate restaurantelor, urmate de unitățile de tip fast-food și magazinele alimentare.