Confidenţialitate

Patronatele HORECA: Terasele, deschise de la 1 iunie. Sezonul estival ar urma să înceapă pe 15 iunie

Deschiderea teraselor a fost planificată de către Guvern pentru data de 1 iunie, iar sezonul estival în România ar putea începe de la 15 iunie, au anunţat reprezentanţii industriei de turism care au participat la o întâlnire cu Ludovic Orban.

„Promisiunea premierului este 1 iunie pentru terase şi 15 iunie pentru sezonul estival (…) în situaţia în care nu există derapaje majore în cifrele comunicate de Comitetul de Supraveghere a Situaţiilor de Urgenţă”, a declarat luni Daniel Mischie, CEO City Grill, pentru Mediafax.

„Discuţiile au vizat stabilirea unui calendar de redeschidere a sezonului turistic în România, a activităţii teraselor şi cafenelelor, precum şi măsurile de sprijin necesare pentru redresarea acestui sector afectat de pandemia de COVID-19”, transmite Guvernul.

Guvernul transmite că sunt în etapă avansată de pregătire mai multe măsuri de sprijinire a economiei de care va beneficia şi industria HoReCa.

Executivul a menţionat măsuri ca: acordarea de garanţii guvernamentale pentru creditele contractate de IMM-uri pentru capital de lucru şi investiţii, prelungirea acordării şomajului tehnic pentru sectoarele care nu îşi pot relua activitatea, într-o primă etapă, iar, ulterior, susţinerea din fonduri guvernamentale a unei părţi a cheltuielilor de salarizare pentru angajaţii ale căror locuri de muncă vor fi menţinute de angajatori.

Din cauza crizei COVID-19, sectorul HoReCa va pierde 2,4 miliarde de euro din totalul cifrei de afaceri, estimează Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA). Iar din 400.000 de angajaţi, 320.000 vor fi concediaţi.