Confidenţialitate

Patriarhul Daniel: ”Ora de Religie nu poate fi inlocuita cu nimic, fiind stiinta cea mai profunda, a legaturii cu Dumnezeu”

‘Dacă Biserica a botezat copiii înseamnă că are şi datoria de a-i creşte în credinţă’, a spus Preafericitul Daniel, predica la slujba de astăzi, de la Catedrala Patriarhală. Patriarhul Daniel a arătat că ‘este nevoie şi de o formare duhovnicească şi intelectuală a copiilor la şcoală, împreună cu alţi copii şi în dialog cu alte cunoştinţe, cu alte discipline pe care le studiază sau le învaţă copiii la şcoală’.

Patriarhul Daniel a spus că fără cunoştinţe de religie nu poate fi înţeleasă istoria şi cultura Europei şi de aceea în aproape toate ţările europene, religia se predă în cadrul sistemului de învăţământ public.

Potrivit Patriarhului, la ora de religie copiii învaţă ‘ că universul, cerul şi pământul nu sunt produsul întâmplării, ci sunt darul înţelepciunii şi iubirii lui Dumnezeu pentru om’, ‘că omul nu este un simplu animal evoluat, ci este o fiinţă inteligentă, liberă şi iubitoare, creată după chipul lui Dumnezeu ‘.

La sfârșitul anului trecut, Curtea Constituțională a decis că elevii nu sunt obligați să facă cerere dacă nu vor să participe la ora de religie. Obligația o au cei care vor să participe. De-altfel, chiar în această perioadă, școlile și liceele primesc astfel de cereri.

Începând cu anul școlar viitor, elevii trebuie să facă o singură solicitare pentru participarea la ora de religie, o solicitate pe ciclu de învățământ – primar, gimnazial şi liceal. Excepție face anul școlar în curs, când opțiunile sunt exprimate indiferent de anul de studiu.