Confidenţialitate

Patriarhia Română: Nu se pune problema unor reforme la vârful Bisericii Ortodoxe

Patriarhia Română transmite: Patriarhul Daniel nu va face un pas în spate și nu se pune problema unor reforme la vârful Bisericii Ortodoxe.

Într-un comunicat, Patriarhia mulțumește celor care au mers la urne iar despre eșec spune că merită o analiză.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu – despre faptul că unele organizații civice și unii politicieni au cerut retragerea Patriarhului Daniel:

„Personaje din spațiul public care s-au trezit cerând demisia cuiva sunt persoane care, evident, ignoră realitatea lăuntrică a Bisericii și modul ei de a fi condusă. Nu se pune problema nici unor schimbări. BOR nu s-a aflat într-o campanie politică. BOR nu este un partid politic, în care să se lase cu demisii, în cazul unei înfrângeri electorale.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce explicații au găsit înaltele fețe bisericești aflate pe Dealul Patriarhiei pentru faptul că românii au refuzat să intre în jocul alianței Biserica Ortodoxă-PSD-ALDE- Coaliția pentru familie:

„A fost vorba și de inaccesibilitatea pentru foarte mulți a mizei referendumului. În ultimele săptămâni o campanie coerentă nici nu a fost posibilă , pentru că timpul a fost foarte scurt. Cea mai importantă influență negativă în legătură cu acest referendum: neclaritatea întrebării, care – în opinia unora – ar fi ascuns posibile, de fapt, închipuite alte modificări constituționale.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În comunicatul de la Patriarhie nu se spune clar dacă și la următoarele alegeri Biserica Ortodoxă va face o alianță cu PSD-ALDE sau cu alte partide ori asociații extremiste.

Textul comunicatului:

În urma invalidării referendumului din 6-7 octombrie 2018 pentru redefinirea căsătoriei, Patriarhia Română îndeamnă la unitate spirituală şi la apărarea în continuare a familiei binecuvântate de Dumnezeu.

Cu prilejul referendumului, Biserica Ortodoxă Română şi-a împlinit misiunea ei civică şi morală în spaţiul public, unde a afirmat şi apărat identitatea şi valoarea familiei ca instituţie umană creată şi binecuvântată de Dumnezeu. În acest sens, mulţumim celor aproape patru milioane de cetăţeni români care au răspuns pozitiv prin participarea lor la vot.

Atitudinea pe care românii şi-au asumat-o, prin participare la vot sau prin neprezentare la vot, trebuie respectată şi analizată, iar democraţia bazată pe libertatea civică trebuie cultivată mai intens prin informare corectă şi permanentă privind tema dezbătută public.

Deşi referendumul recent nu a fost validat, totuşi acesta ne-a oferit posibilitatea de a cunoaşte gradul de secularizare al societăţii româneşti de astăzi, precum şi principalele poziţionări din societate privind afirmarea şi apărarea valorilor morale bazate pe credinţa în Dumnezeu şi istoria bimilenară a poporului român.

În acest context social, Biserica Ortodoxă Română are datoria de a susţine şi promova în continuare familia binecuvântată de Dumnezeu şi valorile credinţei creştine.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

 

FOTO: basilica.ro