Patriarhia recomandă ca slujbele de Paște să fie ținute afară

Recomandări de la Patriarhia România pentru organizarea slujbelor de Paște.

Liturghiile din noaptea Învierii trebuie să fie ținute în afara bisericilor pentru a preveni incendiile. De asemenea, sunt interzise slujbele în lăcașuri cu schele sau în construcție.

Patriarhia Română a transmis tututor lăcaşurilor de cult instrucţiuni pentru prevenirea incendiilor în perioada sărbătorilor pascale. Astfel, slujbele religioase se vor desfăşura în exteriorul bisericilor, iar, în situaţia în care au loc în interior, va fi limitat accesul credincioşilor pentru a evita supra-aglomerarea, iar ușile vor fi deschise. De asemenea, vor fi scoase din biserici covoarele sau mochetele.

Dacă slujbele au loc în biserici din lemn, preoţii vor avea grijă să nu permită aglomerarea credincioşilor în interior, pentru că aceste clădiri sunt de dimensiuni mici, au căile de evacuare insuficiente şi prezintă un risc foarte mare de incendiu, precizează Patriarhia.

La sfârșitul slujbei, vor fi făcute controale pentru înlăturarea oricărei eventuale surse de incendiu. Totodată, mașinile din  vecinătatea bisericilor şi a mănăstirilor vor fi parcate în așa fel încât să nu blocheze accesul pompierilor în cazul unui incendiu.

Alte recomandări se referă la lumânările de Înviere. Preoţii trebuie să le explice credincioșilor că lumânările se țin la distanţă de haine, păr, mobilier, coroane sau alte obiecte de cult din materiale combustibile. Trebuie evitată deplasarea cu lumânările aprinse în mașini.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS