Confidenţialitate

Paște 2022: Primele sărbători fără restricții vin cu o masă mai săracă. Până și premierul recunoaște că „prețurile nu sunt la îndemâna oricui” | AUDIO

Primele sărbători de Paște, din ultimii doi ani, fără restricțiile impuse de pandemie ne aduc scumpiri la toate alimentele. Puterea de cumpărare a scăzut în condițiile în care inflaţia a atins două cifre pentru prima dată în ultimii 18 ani.

Sindicaliștii din industria alimentară spun că masa de Paște este cu aproape 50% mai scumpă în comparație cu anul trecut.

La unele produse, carne de miel și ouă de exemplu, se înregistrează aproape o dublare a preţului, susține preşedintele federaţiei sindicale din industria alimentară, Sindalimenta, Dragoş Frumosu.

Drept urmare, mulți cumpărători spun că reduc anul acesta din coșul de alimente de Paște.

„Față de anul trecut, exagerat, încă de două ori. O să-mi iau 10 ouă, ce să fac altceva?”, ne-a spus un cumpărător.

„Da, ne adaptăm cu bugetul, câte puțin din ăla, puțin din ăla (…). Am mai crescut bugetul cu 100 de lei”, ne-a spus un alt bărbat venit la Piața Rahova.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Agitația din piețe i-a făcut și pe inspectorii pentru protecţia consumatorilor să iasă mai des în controale. Au dat amenzi de aproape 400.000 de lei comercianților din Hala Obor, din București.

Au verificat modul în care sunt vândute produsele şi  au oprit definitiv de la comercializare peste 800 de kilograme de carne, în valoare de 30.000 lei. Au fost închise temporar patru magazine şi două raioane.

ANPC anunță că Hala Obor are la dispoziție două săptămâni să remedieze problemele: spaţii de depozitare și grupuri sanitare neigienizate, frigidere murdare și pereți cu mucegai.

Aflat miercuri într-o vizită în județul Bihor, premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat dacă a mers recent la piață și cum i se par prețurile:

„Prețurile sunt, într-adevăr nu tocmai la îndemâna oricui. Este o perioadă în care comerțul se face cum se face, sunt și anumite exagerări în ceea ce înseamnă fixarea prețurilor.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul va aproba în ședința de astăzi o schemă de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor de animale şi păsări, în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19.

Foto: Inquam Photos / Casian Mitu