Confidenţialitate

Participarea copiilor la proteste – cercetată de Autoritatea pentru Protecția Copilului

Direcțiile pentru Protecția Copilului din toată țara au termen până la ora 16.00 să colecteze și să trimită în București toate sesizările despre copiii aduși de părinți la protestele anti-guvernamentale. Dacă reclamațiile conțin și date despre minori și părinții lor, Autoritatea pentru Protecția Copilului le va trimite la Poliție.

Președintele Autorității, Gabriela Coman spune că astfel, instituția nu face altceva decât să respecte legea.

Există o prevedere legislativă, conform căreia nerespectarea unui articol referitor la interzicerea folosirii de către părinți sau de către reprezentanții legali a copiilor atunci când intenționează să influențeze decizii ale autorităților, constituie o contravenție. Dar această contravenție este constatată de către ofițerii de poliție. Dacă sunt sesizări punctuale, o tramsnitem mai departe. Dacă nu sunt sesizări punctuale, e mai complicat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Una dintre sesizările punctuale se referă la președintele Uniunii Salvați România, Nicușor Dan.

Acesta a fost reclamat la Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului de Alexandru Bajdechi, un cetățean din Constanța. El spune că l-a reclamat tocmai pe liderul USR pentru că în opinia sa, acesta ar trebui să fie un exemplu.

Cunosc legislația privind protecția copiilor și de fiecare dată am sesizat că astfel de fapte nu sunt în regulă, chiar și în campania electorală pentru alegerile locale. Am atenționat politicienii și anumite fotografii cu copii am înțeles că au fost scoase de pe Facebook. Am observat că domnul Nicușor Dan a ieșit cu fetița lui de 6 luni, dacă nu mă înșel, la niște proteste, într-o perioadă, într-un mediu și la niște temperaturi care nu erau potrivite pentru un copil și am apreciat că fapta dumnealui se încadrează în interdicția impusă de Legea 272.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În replică, Nicușor Dan spune că nu se teme de această sesizare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Chestiunea gravă nu este plângerea la adresa mea. Oricine poate să facă o plângere. Grav mi se pare faptul că Autoritatea s-a autosesizat și a început să ceară din județe informații despre părinți care au ieșit cu copii la protest, deși în Româniasunt zeci de mii de copii care nu merg la școală, mii de copii abuzați și Autoritatea chiar are de lucru pe probleme reale. În ce privește sesizarea la adresa mea … lucrurile sunt foarte simple: încerc să stau cât mai mult cu copilul meu, să îi ofer diverse experiențe, am fost cu el și la Roșia Montană, și la partid …”