Confidenţialitate

Parlamentul European a aprobat ridicarea imunității lui Marine Le Pen

Parlamentul European a votat joi pentru ridicarea imunităţii penale a lui Marine Le Pen, liderul francez de extremă-dreapta.

Măsură a fost cerută de justiția franceză, care îi reproșează lui Marine Le Pen că a postat imagini cu violențe comise de gruparea teroristă Stat Islamic pe contul ei de Twitter.

În aceste condiții, Marine Le Pen poate fi cercetată de procurorii francezi.  Mai exact, autoritățile judiciare din Franța o acuză pe Marine Le Pen că, în 2015, a publicat trei fotografii cu execuţii comise de ISIS.

Prima dintre imagini arăta un bărbat pe punctul de a fi călcat de un tanc, a doua arăta un pilot iordanian ars de viu şi a treia pe ostaticul american decapitat, James Fowley.

Marine Le Pen a publicat pozele pentru a combate o analogie între partidul său, Frontul Naţional, şi gruparea Stat Islamic.

Ridicarea imunităţii, care își produce efectul imediat, nu vizează şi ancheta privind presupusele fraude comise cu fonduri ale Parlamentului European, în care candidata la președinția Franței a fost deja pusă sub acuzare.

Marine Le Pen este suspectată în acest caz că a angajat fictiv asistenţi parlamentari la PE. De altfel, aceasta a recunoscut că i-a acordat salarii fictive de peste 41.500 de euro din fonduri ale Parlamentului European agentului său de securitate, Thierry Legier, ca asistent parlamentar, în perioada octombrie-decembrie 2011.  Este de asemenea acuzată că i-ar fi plătit asistentei sale Catherine Griset aproximativ 280.000 de euro.