Confidenţialitate

Parlamentul, convocat astăzi în sesiune extraordinară

La solicitarea președintelui Klaus Iohannis, Parlamentul este convocat în sesiune extraordinară, între 27 și 31 ianuarie, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Aleșii vor să dezbată și proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale dar trebuie să elaboreze pană mâine și raportul la ordonanța de urgentă care amână pană la 1 august majorarea alocațiilor pentru copii.

Pană astăzi parlamentarii au avut timp să depună amendamente la legea alegerii primarilor în două tururi. Asumarea răspunderii se va face miercuri, după care se așteaptă trei zile în care poate fi depusă o moțiune de cenzură. Potrivit regulamentului, dacă o astfel de moțiune e adoptată, guvernul cade, împreună cu legea pe care și-a asumat răspunderea.

Dacă moțiunea e respinsă, legea se consideră adoptată. PSD va încerca să răstoarne Guvernul, a anunțat recent liderul interimar al social-deocratilor, Marcel Ciolacu.

Mâine, în Camera Deputaților ar urma să fie dezbătut proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, cu excepția celor ale angajaților Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, celor din serviciile secrete și polițiștilor de penitenciar.

În comisia pentru muncă, au fost eliminate și indemnizațiile pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Iar la propunerea deputatului PSD Adrian Solomon s-au tăiat și rentele viagere pentru sportivi și artiști.

Amendamentul lui Solomon va fi scos însă în plen, a precizat Marcel Ciolacu.

Tot în sesiunea extraordinară, Comisiile de specialitate ale Senatului trebuie să elaboreze pană mâine raportul la ordonanța de urgentă prin care se amână majorarea alocațiilor pentru copii. Premierul Ludovic Orban a explicat că efortul bugetar necesar este de peste 6 miliarde lei, iar banii nu au fost prevăzuti pentru acest an, dublarea alocațiilor fiind adoptată ulterior.