Confidenţialitate

Parlamentul urmează să voteze în privința participării a până la 8 militari români la două operațiuni de securitate maritimă împotriva rebelilor Houthi | AUDIO

Parlamentul aprobă, luni, 22 aprilie, participarea Armatei la Operaţia de Securitate maritimă a UE, vizând rebelii Houthi, şi la operaţiile Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră. Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului o solicitare în acest sens săptămâna trecută. Houthi este o grupare susținută de Iran, ca parte a ostilității sale față de Arabia Saudită și care sprijină Hamas în războiul din Gaza. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat participarea militarilor români la două operațiuni menite să asigure libertatea de navigație în apele internaționale din Marea Roşie, Marea Arabiei şi Golful Persic.

La una dintre operațiuni se solicită participarea a până la cinci militari români, iar la cea de-a doua – până la trei militari români. Ambele operațiuni au loc sub comanda SUA și sau a Uniunii Europene.

Cererea vine „în contextul în care situaţia de securitate din zona coastelor yemenite şi a Strâmtorii Bab-al-Mandeb s-a deteriorat constant, cu repercusiuni negative la nivelul economiei europene şi mondiale”.

De la izbucnirea războiului din Gaza, grupul rebel yemenit Houthi, susținut de Iran, a lansat zeci de atacuri asupra navelor comerciale din Marea Roșie. Mai multe firme importante de transport maritim au suspendat traversările în zonă.

Grupul a fost format – potrivit BBC – în anii 1990 pentru a combate ceea ce ei considerau a fi corupția președintelui de atunci, Ali Abdullah Saleh.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Klaus Iohannis, vizită oficială de 3 zile în Coreea de Sud, la invitația omologului său, Yoon Suk Yeol. Principalele obiective ale întrevederii | AUDIO