Confidenţialitate

Parlamentul adoptă, Guvernul contestă: Spor de 50% pentru solicitare neuropshică

În plin an electoral, Parlamentul a adoptat o  serie de legi prin care mai multe categorii de bugetari beneficiază de majorări salariale.

Guvernul a atacat patru astfel de legi la Curtea Constituțioanlă. Este vorba de legi care vizează domeniile transporturi, sănătate, administrație publică, dar și deținătorii de titluri științifice de doctor. Guvernul susține că majorările ar afecta stabilitatea bugetului de stat.

Una dintre legile adoptate de Parlament și atacate de Guvern la CCR este legea pentru modificarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici.

În document se arată că personalul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (A.N.F.P.), inclusiv demnitarii, vor încasa un spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de 50%, aplicat salariului de bază lunar.

Acordarea unui astfel de spor de risc ar avea, după calculele Guvernului, un impact  bugetar de circa 1,89 milioane de lei în plus, față de cheltuielile de personal aprobate în bugetul instituției pentru anul 2016.

Mai mult, Guvernul susține că ”introducerea unei astfel de reglementări are și o componentă discriminatorie față de personalul celorlalte instituții și autorități publice și poate crea premisele unor solicitări similare din partea acestora, precum și acțiuni în instanță din partea funcționarilor publici, pentru acordarea acestui spor.”

O altă lege adoptată de Parlament vizează modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Documentul prevede că angajații din Sănătate să încaseze stimulente financiare lunare în limita a două salarii minime brute pe țară.  Guvernul susține că în modificările adoptate de Parlament, ”nu se indică sursa de finanțare și, potrivit art.138 alin (5) din Constituția României, republicată, nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare”.

O situație specială este la Ministerul Transporturilor, unde salariile angajaților ar urma să crească cu aproape 150% comparativ cu luna septembrie 2015, dacă majorările propuse de legea contestată s-ar cumula cu cele care vor fi acordate, oricum, prin aplicarea legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

O altă lege contestată de Executiv la Curtea Constituțională se referă la personalul bugetar care posedă titlu ştiinţific de doctor, care ar urma să primească un spor de 15% din salariul de bază, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care a obţinut titlul ştiinţific respectiv.

Guvernul arată într-un comunicat de presă, că există riscul ca impactul suplimentar generat de aplicarea acestor măsuri să nu poată fi acoperit din bugetul aprobat deja. În plus, ar crea premisele unui dezechilibru bugetar.