Parlamentul a respins candidatura Monicăi Ghiurco pentru postul de preşedinte-director general al TVR

Monica Ghiurco, propunerea Consiliului de Administraţie al TVR pentru funcţia de preşedinte-director general al televiziunii publice, nu a obţinut în plenul celor două Camere ale Parlamentului numărul necesar de voturi (272) pentru numirea în funcţie.

Ea a primit 194 de voturi ”pentru” şi 113 „împotrivă”.

”Ca urmare a faptului că doar 194 au votat pentru propunerea Consiliului de Administraţie al TVR, Birourile Permanente au constatat că nu este întrunită majoritatea pentru numirea Monicăi Ghiurco în funcţia de preşedinte director general al TVR”, a anunţat secretarul Camerei Nicolae Mircovici.

Anterior, Monica Ghiurco, propunerea Consiliului de Administraţie al TVR pentru ocuparea funcţiei de preşedinte-director general al televiziunii publice, primise aviz negativ din partea Comisiilor de Cultură reunite ale Parlamentului.

 

Dezbateri aprinse

 

Înainte începerii votului au fost dezbateri aprinse în Parlament.

Șeful Senatului – Călin Popescu Tăriceanu – s-a declarat nemulțumit că șefia TVR ar putea fi preluată de un reprezentant al salariaților:

” (…)suntem astăzi într-o situaţie în care cred că nu face decât să încununeze o încercare care n-a reuşit nici în perioada comunistă, şi anume să aducem oamenii muncii la conducerea întreprinderilor. Şi atunci erau puşi specialişti să conducă întreprinderile, astăzi văd că propunerea pe care a făcut-o CA este să desemnăm preşedinte director general un reprezentant al angajaţilor”,  a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În replică, Alina Gorghiu, a reamintit că Irina Radu provenea tot din rândul salariaților TVR:

„(…)le amintesc colegilor care au vorbit înainte, că tot un salariat al TVR a fost directorul televiziunii, tot un salariat pe care astăzi îi jignim la modul general a îndeplinit mandatul de interimar propus de PSD. Înţeleg că atunci când sunt salariaţi independenţi de PSD sunt proşti, când sunt salariaţi ai PSD îi punem şi interimari, îi facem şi propuneri în Plenul Parlamentului”, a fost replica Alinei Gorghiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a avut o nemulțumire cu privire la avizul negativ al Comisiei de cultura care trebuie votat de deputați și senatori.

“Este a doua întâlnire consecutivă în care noi inventăm la regulament şi un aviz negativ îl dezbatem în plen. Interpretăm deciziile Curţii după cum vrem noi şi Comisile pentru cultură nu vor să ia o decizie“, a spus Zgonea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS