Parlamentarii vor să transforme samsarii de mașini în… oameni de afaceri – AUDIO

Mai mulți parlamentari PSD le-au pus gând rău samsarilor dar și celor care își schimbă des mașina.

Cumpărarea de mașini la mâna a doua ar putea fi restricționată, arată un proiect de lege.

Autovehiculele second hand din străinătate vor putea fi comercializate doar de către firme, iar persoanele fizice nu vor putea cumpăra decât cel mult un singur astfel de automobil într-o perioadă de doi ani.

Autorii legii – 41 de deputați PSD – susțin că, în acest fel, va exista o colectare mai eficientă a impozitelor la bugetul de stat și vor fi eliminate tranzacțiile nefiscalizate.

În proiect nu se arată însă ce poate face o persoană în situația în care autovehiculul second-hand cumpărat se distruge sau devine complet nefuncțional la mai puțin de doi ani după achiziție, caz în care nu îl poate înlocui cu o altă mașină veche, dacă nu își permite una nouă, decât după ce trece perioada de doi ani prevăzută de lege.

Neclară este și situația autovehiculelor vechi cumpărate și înmatriculate de persoane fizice române în alte state, precum Bulgaria, a căror liberă circulație nu poate fi îngrădită nici în România pentru a nu încălca tratatele UE.

Într-un interviu acordat la Europa FM, în emisiunea Drum cu Prioritate, senatorul Șerban Valeca a vorbit despre acest proiect de lege:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 „Argumentul de bază este faptul că, în România, din ce în ce mai multe mașini second-hand din Comunitatea Europeană intră și, deși avem mașini de producție internă second-hand, acestea nu se cumpără și se aduc fel de fel de vechituri. Din analiza pe care am făcut-o împreună cu conducerea Dacia Renault am observat că una din cauze este faptul că aceste mașini sunt nefiscalizate. Ce înseamnă acest lucru? Cele care se importă prin firmă sunt în regulă. Dar sunt persoane care importă și mai mult de 200 de mașini pe an și nu se fiscalizeaza. Și atunci statul român nu câștigă nimic și producția internă este nesustenabilă.”