Confidenţialitate

Parlamentarii PNL vor dezbaterea de urgență a inițiativelor privind abrogarea pensiilor speciale | AUDIO

Pensiile speciale ale parlamentarilor revin în prim-planul dezbaterii publice în plină campanie electorală. Senatorii și deputații USR și-au anunțat marți demisiile în bloc spunând că astfel nu vor beneficia de pensiile speciale.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat și el un gest similar.

”Cât contribui, atât primești – este singurul principiu corect care trebuie să stea la baza pensiei. Voi #demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a #nu beneficia de #pensiespecială!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Liberalii au abordat și ei această temă, dar nu prin demisii din Parlament, ci prin solicitarea dezbaterii de urgență a inițiativelor care prevăd abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților.

În parlament există două inițiative legislative care prevăd abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Prima a fost depusă de USR în septembrie 2017, iar cea de-a doua a fost depusă de Florin Roman în mai 2020.

Ambele propuneri legislative sunt blocate în comisii. Ele vizează abrogarea articolelor 49 și 50 din legea privind statutul senatorilor și deputaților, care prevăd acordarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

În prezent, un număr de 768 de foști senatori și deputați sunt beneficiari de pensii speciale în valoare de peste 10 milioane de euro pe an.

Pensia medie a unui parlamentar este de 5.843 de lei pe lună.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre