Confidenţialitate

Parlamentarii care au intentat proces pentru a-și recâștiga pensiile speciale vor ca legea să ajungă la CCR, spune Orban

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, crede că parlamentarii care au intentat proces pentru a-și recâștiga pensiile speciale încearcă, de fapt, să demonstreze că proiectul de abrogare a acestor indemnizații speciale este neconstituțional.

Ludovic Orban nu crede însă că vor avea câștig de cauză:

„Parlamentul a votat desființarea acestor pensii speciale. Sigur că sunt foști parlamentari care de ce nasc aceste procese? Ca să poată să invoce excepții de neconstituționaliate, să ajungă pe masa Curții Constituționale proiectul de lege, pentru că niciun grup parlamentar nu a atacat la Curtea Constițională și nici Avocatul Poporului nu a invocat excepție de neconstituționalitate, considerând proiectul constituțional. Din punctul meu de vedere este constituțional.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sunt cel puțin 120 de foști parlamentari care au dat în judecată secretariatele Camerei Deputaților și Senatului pentru că nu mai primesc pensii speciale, în urma unei decizia a Parlamentului de abrogare a acestor venituri speciale.

Printre aceștia se află: Petrea Daea, Victor Socaciu, Nicolae Bacalbașa și Doru Ioan Tărăcilă de la PSD, Victor Paul Dobre și Puiu Hașotti de la PNL și Ioan Oltean, fost parlamentar PDL.

Potrivit datelor prezentate de conducerea Parlamentului, într-un răspuns pentru G4Media, statul plătea anual 12 milioane de euro pentru pensiile speciale a peste 800 de parlamentari.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea