Confidenţialitate

Parlament: reguli mai stricte privind colectarea deşeurilor

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, o lege prin care se introduc măsuri mai stricte în privinţa gestionării deşeurilor, inclusiv obligaţia producătorilor şi deţinătorilor de a colecta selectiv cel puţin hârtia, sticla, metalul şi plasticul.

Proiectul modifică o OUG emisă de Guvern în vederea ridicării procedurii de infringement iniţiată de Comisia Europeană în domeniu.

Proiectul instituie obligaţia ca autorităţile locale să aplice instrumentul economic “plăteşte pentru cât arunci“, care va stimula colectarea separată. Parlamentul a eliminat din OUG posibilitatea ca acest instrument să nu fie folosit, fiind la latitudinea autorităţilor locale să stabilească unde este posibil “din punct de vedere tehnic” să fie aplicat.

Faţă de forma Guvernului, care permitea tot în măsura posibilităţilor tehnice aplicarea colectării selective, proiectul trecut de Parlament instituie o obligaţie în acest sens pentru cel puţin patru categorii de deşeuri.

Proiectul îşi propune să ajute la atingerea ţintelor stabilite de Comisia Europeană pentru statele membre privind deşeurile, precum atingerea, până în 2020, a unui nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală a cantităţilor de deşeuri, dar şi o cantitate de 4 kilograme pe cap de locuitor de deşeuri electrice colectate, iar biodeşeurile să fie colectate spre valorificare.

Iniţiativa a fost adoptată cu 232 de voturi “pentru” şi 24 de voturi ”împotrivă”, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Potrivit Eurostat, rata de reciclare în România la nivelul anului 2013 a fost de 4,3, iar rata de reciclare şi compostare este de 13,4%, în timp ce obiectivele de reutilizare/reciclare sunt de 50%.

Comisia Europeană a lansat în mai o procedură de infringement împotriva României şi a altor 13 state, pentru nerespectarea reglementărilor referitoare la deşeuri.