Confidenţialitate

Pariul lui Șova | Câți kilometri de autostradă au fost dați în circulație în 2018

Două ministere – Transporturile și Dezvoltarea Regională – au rămas fără miniștri. După aproape o lună, președintele Klaus Iohannis a luat act de demisia lui Lucian Șova și a lui Paul Stănescu, dar nu a anunțat deocamdată cine îi va înlocui.

Ministrul Transporturilor a plecat așadar, dar șefii Companiei de Autostrăzi, pe care îi amenința cu demiterea dacă nu fac 100 de kilometri de autostradă în 2018, rezistă.

De la 150 de noi kilometri de autostradă, cât estima Guvernul Tudose că va face în 2018, dacă rămâne la Putere, Cabinetul Dăncilă a sperat la numai 80, apoi fostul ministru Lucian Șova a pariat pe cel puțin 60 de kilometri. La revenirea în fruntea Companiei de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră, Narcis Neaga promitea 100 de kilometri nou-construiți într-un an.

La finalul anului au ieșit la socoteală doar 59,5 kilometri dați în circulație. Un rezultat pentru care ministrul demisionar al Transporturilor promitea în decembrie sancțiuni în Compania de Drumuri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Lucian Șova nu a mai avut vreme să ceară nicio sancțiune. În ziua în care promitea schimbări, președintele Iohannis i-a semnat lui însuși  vacantarea funcției de la Minister.

După mandatul lui Lucian Șova, România rămâne așadar cu 59,5 kilometri de autostradă din care 15 au fost reconstruiți.

În iulie, Compania de drumuri deschidea traficul pe aproape 30 de kilometri între Sebeș și Turda. Erau gata din 2016, dar cu probleme grave. Timp de doi ani, constructorii au refăcut drumul.

O a doua așa-numită performanță guvernamentală a fost inaugurarea, în septembrie, a podului de la Gilău. În felul acesta, se poate în sfârșit circula pe alți 9 kilometri de autostradă ținuți timp de doi ani ca „muzeu”.

În decembrie, CNAIR a mai tăiat trei panglici – 6 kilometri de autostradă s-au inaugurat odată cu deschiderea pasajului care leagă Capitala de autostrada Buucurești – Ploiești și alți 14 kilometri pe Autostrada Transilvania.