Confidenţialitate

Părintele Doboș: Hristos iubește și pe cel ce merge la biserică, și pe cel ce îl urăște pe Dumnezeu, indiferent de orientare sexuală

Ioana Ene Dogioiu l-a invitat pe părintele Francisc Doboș la Piața Victoriei, pe Europa FM, pentru a discuta despre deriva emoțională, care ne face în cele din urmă mai anxioși și chiar mai violenți.

În cadrul emisiunii a fost adusă în discuție și afirmația recentă făcută de Papa Francisc, care a stârnit uriașe valuri în întreaga lume. Cum vede părintele Francisc Doboș declarația Papei despre persoanele de același sex?

„Fraza aceea s-a referit la o familie, care descoperă că are un fiu sau fiică homosexual sau lesbiană. Ce face acea familie? Orice persoană de altă orientare sexuală are dreptul să fie în acea familie, să nu-l dea la o parte și să fie primit, iubit acceptat. Asta nu înseamnă că Biserica nu are morala ei, ci nu ajungem să dăm cu pietre după persoane”, a spus părintele la Piața Victoriei.

Mai exact, Dumnezeu ne cere să-l iubim pe păcătos și să facem deosebirea între păcat, a explicat invitatul Ioanei Ene Dogioiu.

„Dacă și când va considera oportun Papa să tranșeze această temă, o va face, nu într-un film documentar”, a completat părintele.

Astfel, părintele Francisc Doboș spune că afirmația Papei a fost luată dintr-un context și nu este neapărat vorba de a recunoaște familia de acceași orientare, ci de a da drepturi civile acestor persoane.

Cât despre Biserică, aceasta funcționează după anumite canoane stricte, pe care Papa Francisc sau alți prelați nu le pot schimba. Ce putem schimba, însă, este abordarea oamenilor, susține Francisc Doboș:

„Canoanele Bisericii rămân neschimbate, dar avem nevoie ca din reacția Papei să descoperim acel ochi milostiv care îi acceptă pe oameni. (…) Hristos îl iubește și pe cel care merge la biserică așa cum îl iubește și pe cel care îl urăște pe Dumnezeu, așa cum îl iubește și pe cel care este de altă orientare sexuală. De ce să ridicăm noi spada spirituală împotriva cuiva?”

Drept urmare, oamenii nu ar trebui să se judece între ei, ci mai degrabă să învețe să se accepte așa cum sunt:

„Cred că este o dovadă de aroganță spirituală când noi luăm locul lui Dumnezeu și să îl judecăm pe aproapele nostru”, a mai spus invitatul la Piața Victoriei.

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: