Confidenţialitate

Parchetul General: Cauzele incendiului din clubul Colectiv

Incendiul din clubul bucureştean Colectiv s-a produs din cauza faptului că a fost permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a localului, precum și a desfășurării unui foc de artificii în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități.

“Din datele și probele administrate ulterior a rezultat că incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Clubul Colectiv își desfășura activitatea în baza unei declarații pe propria răspundere a administratorilor, în care se preciza că acesta are capacitatea de 80 de locuri, pe scaun. Cei aflați în club spun că focul a fost provocat de artificiile din timpul concertului – buretele fonic de pe un stâlp s-a aprins, iar focul s-a extins cu repeziciune. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.

Cei trei acționari ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, au fost reținuți de procurori, fiind acuzați de ucidere şi vătămare corporală din culpă.

Incendiul a ucis 31 de oameni şi a rănit alţi aproape 200.

Ieri, la sediul Poliţiei Capitalei au depus mărturie mai multe persoane care au fost în clubul Colectiv vineri seară, când a izbucnit incendiul.

Anchetatorii au mers în toate spitalele în care sunt internate persoanele rănite în incendiu, pentru a vedea care dintre acestea pot povesti ce s-a întâmplat vineri seară.

Mai multe cluburi din țară au anunțat că își suspendă activitatea.