Parchetul General: Aproape jumătate din dosarele deschise în contextul epidemiei, clasate

Aproape jumătate din dosarele penale deschise pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi falsul în declararaţii, în contextul epidemiei de nou coronavirus, au fost clasate de procurori.

Într-un răspuns oferit Mediafax, Parchetul General anunţă că au fost deschise 617 dosare şi 270 au fost clasate.

Printre motivele clasarii se numără şi acela că persoanele din dosar nu i-ar fi infectat pe cei cu care au intrat în contact, aşa cum prevede legea.

În 51 de dosare a fost deja începută urmărirea penală pentru 66 de suspecţi, iar 16 dosare au fost trimise în judecată (5 cu acorduri de recunoaştere a vinovăţiei). Fostul ofiţer MAI, care a fost internat la spitalul Gerota şi a infectat mai multe persoane, nu a fost incă pus sub acuzare.

Încă de la debutul crizei sanitare, procurorul gemeral Gabriela Scutea spunea că „dispoziţiile legale privind zădărnicirea combaterii bolilor au o condiţie: dacă aceasta a avut ca urmare răspândirea bolii”.

„Dacă din probe rezultă săvârşirea unei fapte penale, (procurorii, n.r.) trec la identificarea persoanei sau persoanelor ce sunt suspectate cum că ar fi putut comite acea faptă. Clasarea cauzelor este o normalitate mai ales în etapa <in rem>, cât timp nu sunt probe ce să contureze altă soluţie. Numărul cauzelor clasate nu este mare în raport cu numărul persoanelor ce s-au îmbolnăvit şi ulterior tratat”, a explicat avocatul Cristian Ene.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS