Paradisuri fiscale: UE retrage 8 țări de pe lista neagră, printre care Panama

Cei 28 de miniștri de Finanțe ai Uniunii Europene (UE) au retras marți opt state de pe lista neagră a paradisurilor fiscale, la mai puțin de două luni după ce fuseseră înscrise în document, relatează AFP.

Lista este prima de acest fel din istoria UE și a fost adoptată anul trecut, pe 5 decembrie, fiind menționate 17 țări considerate paradisuri fisale.

„Opt țări – Panama, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Tunisia, Mongolia, Macao, Grenadă și Barbados – au fost retrase de pe lista neagră (…) după ce s-au angajat să remedieze îngrijorările UE”, a anunțat printr-un comunicat Consiliul miniștrilor de Finanțe ai Uniunii.

Însă decizia nu a fost considerată ca fiind înțeleaptă de către ONG-uri, o expertă a unei astfel de organizații, Aurore Chardonnet, susținând că: „UE se grăbește să retragă țări de pe lista neagră fără să spună clar ce au promis să amelioreze, acest lucru subminează procesul”.

Pe această lista au rămas în prezent Bahrain, Guam, Insulele Marshall, Namibia, Palaos, Samoa, Samoa Americană, Santa Lucia, Trinidad și Tobago.

Cele opt țări figurează acum pe o lista gri, adică a țărilor care și-au asumat angajamente de bună conduită în materie fiscală și sunt obiectul unei monitorizări.

De asemenea, până la sfârșitul anului, se va decide dacă se impune revenirea la lista neagră.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS