Papa Francisc pledează pentru un “jurnalism al păcii”

Papa Francisc consideră răspândirea ştirilor false o ameninţare majoră pentru societate, relatează Agerpres.

“Ştirile false sunt un semn al unor atitudini de intoleranţă şi hipersensibilitate şi duc doar la răspândirea aroganţei şi a urii. Acesta este rezultatul final al neadevărului”, a spus Francisc într-un mesaj publicat miercuri pe site-ul Vaticanului.

“Aş vrea, aşadar, să invit pe toată lumea să promoveze un jurnalism al păcii”, însemnând “un jurnalism care este onest şi care se opune neadevărurilor, sloganurilor retorice şi titlurilor senzaţionale “, a adăugat capul Bisericii Catolice.

Jurnalismul ar trebui să fie “mai puţin concentrat pe ”breaking news” (ştiri de ultimă oră) şi mai mult pe explorarea cauzelor care stau la baza conflictelor” şi “angajat pe evidenţierea alternativelor la escaladarea certurilor şi a violeţelor verbale”, a spus papa.

Pontiful a subliniat că nu are în vedere un fel de ”jurnalism siropos care refuză să recunoască existenţa unor probleme grave sau îşi asumă tonalităţi servile”.

În denunţarea ştirilor false, papa a citat şi din “Fraţii Karamazov”, de Fiodor Dostoievski, unul dintre autorii săi preferaţi: “Cel care se minte pe sine şi-şi pleacă urechea la propriile minciuni ajunge să nu mai deosebească adevărul nici în el, nici în jurul lui şi să nu mai aibă respect nici pentru sine, nici pentru ceilalţi”.

Comentariile liderului religios catolic au fost făcute într-un mesaj pentru Ziua mondială a comunicaţiilor sociale, un eveniment anual organizat la Vatican, care în acest an va avea loc la 13 mai. Este un lucru obişnuit ca mesajele să fie publicate cu mult timp înainte, notează DPA.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS