Papa Francisc, așteptat de zeci de mii de pelerini la Șumuleu Ciuc

Zeci de mii de pelerini îl așteaptă, sâmbătă, pe Suveranul Pontif pentru oficierea Sfintei Liturghii la Șumuleu Ciuc.

Anca Grădinaru, corespondent Europa FM, a urcat muntele alături de cei prezenți pentru a asista la eveniment.

Deși plouă, oamenii și-au scos umbrelele și au început să își ocupe locurile. Unii dintre ei, veniți de la sute de kilometri depărtare, sunt îmbrăcați în costume populare.

Papa Francisc a aterizat, sâmbătă dimineață, la Tîrgu Mureș, de unde a plecat spre Șumuleu Ciuc. Pe aeroport, Suveranul Pontif a fost întâmpinat de prefectul de Mureș, Mircea Dușa.

Suveranul Pontif va celebra, de la ora 11.00, la Sanctuarul Marian din Șumuleu Ciuc, Sfânta Liturghie în fața a câteva sute de mii de pelerini așteptați. La Sfânta Liturghie de la Sanctuarul din Șumuleu Ciuc participă și premierul Viorica Dăncilă.

Apoi, în jurul orei 17.00, Papa Francisc va ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iași, unde va vizita Catedrala romano-catolică, după care merge în fața Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii și familiile, cărora le va adresa cel de-al șaselea discurs al vizitei. La evenimentul de la Palatul Culturii va participa, de asemenea, și premierul.

În cursul serii, Papa Francisc se va întoarce cu avionul la București.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, sâmbătă, o alertă cod portocaliu de inundații pe râuri din județele Neamț, Iași, Vaslui și Bacău, în ziua când Papa Francisc vizitează capitala Moldovei.

Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a precipitațiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundație pe râurile din bazinele hidrografice: Cricovul Sărat – bazin superior și mijlociu, Bârlad – bazin superior, Bârlad – afluenţii de dreapta din bazin mijlociu si inferior, pentru bazinele hidrografice aferente județelor Neamţ, Iaşi, Vaslui şi Bacău.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai ridicată pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Bârlad – bazin superior, Racova, Tutova – bazin superior și mijlociu.

Alerta hidrografică este valabilă până la ora 18.00.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS