Papa Francis și-a încheiat turneul american

Papa Francisc a părăsit Statele Unite ale Americii după o vizită istorică.

În ultima zi a turneului, la Philadelphia, Suveranul Pontif s-a întâlnit cu victime ale unor abuzuri sexuale, promițând că va cere judecarea celor care se fac vinovaţi. Un tribunal special va fi creat la Vatican.

“Dumnezeu plânge, pentru că abuzarea unor copii nu poate fi ţinută secretă, iar eu mă angajez la o verificare atentă ca tinerii să fie protejaţi, şi ca toţi cei vinovaţi să dea socoteală”, a declarat liderul Bisericii Catolice. Arhidioceza Philadelphia a fost grav afectată de scandalul abuzurilor sexuale.

În cadrul întâlnirii cu episcopii americani, Papa a vorbit şi despre căsătoria între persoane de acelaşi sex, pentru prima dată în timpul vizitei în Statele Unite, plângându-se de noua realitate în care Biserica este nevoită să trăiască. Însă el i-a îndemnat pe episcopii americani să-și reorienteze energia de la a se plânge despre această situație, afârmând că o biserică ce doar își explică doctrina este ”pericolus dezechilibrată”. Episcopii americani au catalogat legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex de către Curtea Supremă a Statelor Unite, în urmă cu trei luni, drept o “eroare tragică” şi “profund imorală şi nedreaptă”.

Anterior, Francisc a vizitat închisoare din oraș.

În cadrul turneului din SUA, Suveranul Pontif a criticat aplicarea pedepsei cu moartea şi comerţul cu armament, îndemnând totodată liderii americani să manifeste înțelegere față de imigranţi.

De la tribuna Adunării Generale a ONU, liderul de la Vatican a cerut depăşirea “ideologiilor care generează atrocităţi”, pledând pentru măsuri concrete în scopul protejării mediului înconjurător.