Papa Benedict al XVI-lea se retrage

Decizia ar fi motivată de starea de sănătate a suveranului pontif.

Decizie fără precedent în istoria Bisericii Romano-Catolice.

Papa Benedict al XVI-lea renunță la pontificat.

Astfel, de pe 28 februarie, ora 20.00, acesta nu va mai fi capul Bisericii Romano-Catolice.

Într-un discurs rostit în latină într-un consistoriu al Vaticanului, Papa Benedict al XVI-lea a anunțat că se retrage.

Suveranul şi-a bazat decizia pe o stare de sănătate precară, fiind slăbit din cauza vârstei înaintate. ‘Nu mai am forţa necesare pentru a conduce biserica’, a spus Suveranul Pontif, acum în vârstă de 85 de ani.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, ‘Papa va renunţa la ministerul său la ora 20.00, la 28 februarie. Atunci va începe perioada «sede vacante» (locul vacant)’.

Scaunul papal va rămâne vacant până la alegerea unui succesor, a precizat Vaticanul. Cel mai probabil, noul cap al Bisericii Romano-Catolice va fi ales luna viitoare.

Papa Benedict al XVI-lea a fost ales al 256-lea papă din istorie în 2005, fiind urmașul Papei Ioan Paul al II-lea. În vârstă de 85 de ani, actualul papă a manifestat, în timpul mandatului său, dorința ca Biserica Catolică să se întoarcă la valorile conservatoare.

Declarația Papei Benedict privind retragerea sa

‘Dragi frati, v-am convocat pentru acest Consistoriu, nu doar pentru cele trei canonizari, ci si pentru a va comunica o decizie de mare importanta pentru viata Bisericii. Dupa ce mi-am examinat in mod repetat constiinta inaintea lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea ca puterile mele, datorita varstei avansate, nu mai sunt potrivite pentru o exercitare adecvata a ministerului petrin.

Sunt constient ca acest minister, datorita naturii lui spirituale esentiale, trebuie sa fie indeplinit nu doar prin cuvinte si fapte, ci si prin rugaciune si suferinta. Cu toate acestea, in lumea de astazi, supuse la atat de multe schimbari rapide si zguduita de intrebari de profunda relevanta pentru viata de credinta, pentru a conduce barca Sfantului Petru si pentru a proclama Evanghelia, sunt necesare atat puterea mintii cat si a trupului, putere care in ultimele luni s-a deteriorat in mine pana acolo incat a trebuit sa imi recunosc incapacitatea de a indeplini in mod adecvat slujirea incredintata mie.

De aceea, si fiind constient de gravitatea acestui act, in deplina libertate declar ca renunt la ministerul de Episcop al Romei, Succesor al Sfantului Petru, incredintat mie de Cardinali in 19 aprilie 2005, astfel ca, de la 28 februarie 2013, ora 20.00, Scaunul Romei, Scaunul Sfantului Petru, va fi vacant si un Conclav pentru alegerea noului Pontif Suprem va trebui sa fie convocat de cei care au competenta sa faca aceasta.

Iubiti frati, va multumesc sincer pentru toata iubirea si munca cu care m-ati sustinut in slujirea mea si cer iertare pentru toate defectele mele. Iar acum, sa incredintam Sfanta Biserica grijii Pastorului nostru Suprem, Domnul nostru Isus Cristos, si sa o imploram pe Preasfanta Sa Mama Maria, pentru ca ea sa ii asiste pe Parintii Cardinali, cu grija ei materna, in alegerea unui nou Pontif Suprem. In ceea ce ma priveste, doresc de asemenea sa slujesc cu devotament Sfanta Biserica a lui Dumnezeu in viitor, printr-o viata dedicata rugaciunii.’