Confidenţialitate

Panică în rândul producătorilor români după anunțul ANPC despre etichetele nutriscore. Horia Constantinescu, la Europa FM: „Aș aprecia să nu mă scoateți la tablă” | AUDIO

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor interzice vânzarea în România a alimentelor care au etichetă nutriscore, pe culori, sau semafor. Este vorba despre eticheta care are 5 culori, de la verde la roșu, în care verde închis înseamnă că un produs ar fi cel mai bun, așa cum sunt cerealele integrale sau legumele proaspete, iar roșu înseamnă că alimentul are foarte multe calorii și este mai puțin indicat pentru consum des.

Decizia a creat panică în rândul unor producătorii autohtoni de alimente care au produse etichetate astfel pe rafturile magazinelor, mai ales că ANPC a comunicat inițial că etichetele nutriscore nu mai au ce căuta la raft de la 1 noiembrie.

Într-o declarație pentru Europa FM, președintele ANPC spune astăzi că data finală nu e stabilită. În aceste condiții, un producător a început să șteargă cu markerul semaforul de pe etichete.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ideea inscripționării produselor alimentare cu eticheta semafor-verde închis, verde deschis, galben, portocaliu și roșu a apărut în Europa în urmă cu un an, când Organizația Mondială a Sănătății – prin Organizația Internațională de Cercetare a Cancerului – a cerut Comisiei Europene să impună în statele membre o etichetă ușor de înțeles, care să le spună consumatorilor cât de sănătos este un produs.

Țări precum Franța, Belgia, Spania, Luxemburg sau Germania au introdus această etichetă, dar au făcut-o voluntar pentru că Uniunea Europeană încă nu a adoptat o decizie în acest sens.

În România, etichetarea produselor alimentare cu scala semafor a rămas la latitudinea producătorilor, iar cine a considerat că este în avantajul său, a pus-o pe produse. Însă numai după realizarea unor analize în laborator care să arate câte calorii are produsul.

Este și cazul producătorului de magiun Topoloveni, marcă protejată a României, la nivel internațional. Reprezentanta companiei, Bibiana Stanciulov, spune că o asemenea etichetare a presupus cheltuieli semnificative.

Reprezentanta companiei, Bibiana Stanciulov: „Nu înțelegem sub nicio formă de ce am primit, începând din luna august-septembrie, notificări de la hipermarketuri că în conformitate cu adrese transmise de către ANPC, începând cu data de 1 noiembrie, nu se mai primesc produse etichetate nutriscore”

„Am dus mostrele la Institutul de Cercetare Alimentară. Analizele au fost foarte sumpe. I-am obținut, într-adevăr, culoarea verde închis, litera A, atât pe produs din fructe, respectiv magiunul, cât și pe produse din legume care conține ulei – zacusca. Nu înțelegem sub nicio formă de ce am primit, începând din luna august-septembrie, notificări de la hipermarketuri că în conformitate cu adrese transmise de către ANPC, începând cu data de 1 noiembrie, nu se mai primesc produse etichetate nutriscore.

Azi, eu am postat deja pe pagina mea de Facebook cam ce conține o astfel de analiză nutriscore, respectiv lipidele, glucidele, fibrele alimentare și multe alte indicații care-l pot ajuta pe consumator în alegerea unui produs. Suntem într-o adevărată degringoladă generală pentru că noi comandăm etichete cu o cantitate mai mare – normal și logic – pentru a obține un preț mai bun, data la care se produce fiecare produs – scrie pe borcan separat de etichetare”, a explicat Bibiana Stanciulov.

Treptat, etichetarea semafor s-a extins și treptat și alți producători au pus pe produsele lor însemnul. Numai că la mijlocul lunii septembrie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis Asociației Marilor Rețele Comerciale o adresă în care scrie citez, că „nu agreează introducerea în România a acestui sistem”.

Mai mult, ANPC le transmite în adresă comercianților că acceptă vânzarea până la epuizare a stocurilor de produse etichetate nutriscore, dar nu mai târziu de 1 noiembrie anul curent.

L-am întrebat pe președintele ANPC, Horia Constantinescu, dacă aceste termen a rămas în vigoare.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu: „Aș aprecia să nu mă scoateți la tablă”

Anca Grădinaru: Rămâne 1 noiembrie sau nu? Pentru scoaterea de la raft a etichetei?

Horia Constantinescu: „În funcție de mai multe informații vom stabili exact care va fi calendarul”.

Anca Grădinaru: Când stabiliți? Mai sunt mai puțin de două săptămâni…

Horia Constantinescu: „Eu aș aprecia să nu mă scoateți la tablă. O să vă transmit aceste lucruri la momentul la care o să considerăm finalizate discuțiile pentru a avea un calendar clar”.

Anca Grădinaru: Eu nu vă scot, domnule președinte, la tablă, doar că producătorii vor să știe dacă mai pun…

Horia Constantinescu: „Nu, producătorii nu vor să știe prin vocea dumneavoastră. Producătorii ni se pot adresa și primesc absolut toate răspunsurile. La care producători faceți referire, la cei români sau la cei străini?”.

Anca Grădinaru: Români.

Horia Constantinescu: „Cu siguranță, pentru producătorii români am stabilit și în urma discuțiilor chiar cu reprezentanți ai acestora că nu ne dorim să aruncăm produse finite alimentare doar pentru o deficienă de etichetare”.

Angajații producătorului de magiun taie cu markerul eticheta nutriscore de pe ambalajul borcanelor

În aceste condiții, producătoarea magiunului etichetat nutriscore A spune că în fabrică, angajații s-au apucat să taie cu markerul semaforul de pe hârtia care învelește borcanele.

„În acest moment, noi pierdem foarte mult timp în condițiile în care trebuie să ștergem acea etichetare nutriscore de pe etichetă și eu, în calitate de consumator, aș fi foarte surprinsă să văd în locul acelei etichete nutriscore ceva negru. Ar trebui autoritățile, ANPC – pe care îi apreciem în mod deosebit – fie Ministerul Agriculturii, s ne spună și nouă legea în baza căreia nu se mai permite accesul acestei etichetări nutriscore. Nu e nici contravenție, nici încălcarea legii faptul că noi o avem”, a mai spus Bibiana Stanciulov.

Bibiana Stanciulov: „Să ni se spună legea în baza căreia cine nu respectă faptul că elimină nutriscore-ul de pe etichetă săvârșește o contravenție”

Reprezentanta companiei Sonimpex, producătorul magiunului protejat, spune că a încercat să afle detalii de la ANPC când a aflat că mai are doar câteva săptămâni să schimbe etichetele de pe produse, dar:

„Nu am primit niciun fel de înștiințare. Noi înșine am făcut adresă la ANPC. Așteptăm până pe data de 28 octombrie, termenul legal de 30 de zile, să ni se spună legea în baza căreia cine nu respectă faptul că elimină nutriscore-ul de pe etichetă săvârșește o contravenție. Înțeleg să nu fie obligatoriu, dar dacă eu vreau să informez pe consumator câte lipide, câte glucide, câte proteine, câte fibre alimentare conține un produs, de ce nu sunt lăsată în pace? Repet, apreciez toată activitatea ANPC-ului”, a spus Bibiana Stanciulov.

Horia Constantinescu, despre argumentele pentru care ANPC nu acceptă etichete nutriscore pe produsele românești

Dincolo de această comunicare deficitară, l-am întrebat pe președintele ANPC de ce nu acceptă ca și produsele din România să aibă etichete nutriscore.

Horia Constantinescu: „Cei din nordul țării noastre consumă cu predilecție – și face parte din meniul lor de mii de ani – slănina. Slănina are la acest moment, conform nutriscore, cel puțin litera D, dacă nu dublu D sau te miri ce altă notare, dar cetățenii din zona respectivă au nevoie de un aport mai mare caloric, deci cu siguranță este greu să le dăm peste cap metabolismul. Ori, neavând o etichetare rațională, neavând o etichetare decât în general. Da, în general este mai bine să mâncăm cu toții salată și pește fiert, dar asta nu înseamnă că toți cetățenii europeni trebuie să fie influențați și să ia o decizie de tranzacționare în condițiile în care aceasta nu reprezintă o variantă oficială agreată la nivelul întregii comunități europene”.

Anca Grădinaru: De ce nu lăsați la latitudinea consumatorului asta, să decidă el?

Horia Constantinescu: „Pentru că consumatorul mediu informat este cel care nu are bagajul de cunoștințe necesar pentru a lua orice decizie de tranzacționare așa cum este ea indicată sau cum este sfătuit să o facă prin ambalarea produselor”.

Dacian Cioloș: „Nu este ilegal câtă vreme nu există o lege care interzice asta”

Fost ministru al Agriculturii, membru al Comisiei pentru Agricultură în Parlamentul European, eurodeputatul Dacian Cioloș, spune că ANPC trebuie să se asigure că nu creează pagube prin decizia sa, mai ales că în România nu există legi care să interzică folosirea etichetării nutriscore:

Dacian Cioloș:Cred că trebuie să se asigure că nu creează pagube companiilor care distribuie aceste produse. Nu-i vorba de a interzice un produs, ci de a interzice un sistem de etichetare. E o diferență”.

Anca Grădinaru: Dar în acest moment, este ilegal să ai o astfel de etichetă într-un magazin? Care a fost deja pusă înainte ca ANPC-ul să ia, evident, această decizie?

Dacian Cioloș: „Nu este ilegal câtă vreme nu există o lege care interzice asta. Deci nu poți să spui că este ilegal, însă reglementarea privind protecția consumatorului o aplică Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor”.

Subiectul etichetării alimentelor este unul care a stârnit controverse în mai multe țări, ultima dată în Italia. Comisia Europeană urmează să înainteze un proiect de lege pe această temă în următoarele luni.

Răspunsul ANPC pentru Asociația Marilor Rețele Comerciale din România

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Asociațiile de fermieri și organizațiile producătorilor de lapte cer ca Guvernul să compenseze litrul de lapte ca în cazul carburanților | AUDIO