Confidenţialitate

Până unde pot merge angajatorii în a-i convinge pe angajați să se vaccineze, fără a fi ajutați și de un cadru legislativ | VIDEO

Angajatorii nu pot oferi bonusuri celor care se vaccinează anti-Covid și nici nu au cadrul legal necesar pentru a-i sancționa pe care refuză să se imunizeze, au explicat Radu Burnete, directorul Confederației patronale “Concordia”, și avocatul Tudor Nacev, invitați de Tudor Mușat la Piața Victoriei.

Ce pot face autoritățile este să dispună ca centre private de vaccinare să fie accesibile și pentru restul populației, mai ales acolo unde nu funcționează centre ale statului, spune Radu Burnete:

„Din discuțiile pe care le-am avut, Guvernul e suficient de flexibil încât acolo unde nu există și centre publice, aceste centre private să fie deschise și comunităților, pentru că mai avem companii care au sedii în orașe mai mici sau în sate, unde nu există centre publice de vaccinare.”

Cât despre eventuale stimulente financiare pentru angajații care se vaccinează, acestea sunt foarte puțin probabile, mai spune directorul Confederației patronale “Concordia”:

„Cel mai simplu stimulent am zice că e un stimulent financiar. George, dacă te vaccinezi, îți dau X lei să zic. (…) Eu nu cred că vom vedea foartemulte stimulente financiare, unde cred că pot fi date stimulente și multe companii dau deja e o zi liberă ca să mergi să te vaccinezi fără să-ți consumi din zilele de concediu asta se întâmplă deja și am văzut și o inițiativă legislativă în direcția aceasta. La fel, cei mai mulți angajatori sunt îngăduitori, dacă ai efecte adverse poți să-ți iei o zi, două, trei libere.”

Mai mult, avocatul Tudor Nacev spune că, fără o legislație clară în acest sens, angajatorii nu pot să ofere bonusuri celor care se vaccinează, la fel cum nu pot nici să-i sancționeze pe cei care nu vor să se imunizeze anti-Covid:

„Măsuri eventuale din partea angajatorilor, de a bonifica sau de a sancționa persoane care se vaccinează sau nu se vaccinează, pot da naștere la litigii. Acestea pot fi considerate nelegale, pe motiv, pe de o parte, că vizează un drept fundamental la viață privată al oamenilor în care, teoretic, angajatorul n-ar trebui să poată intra și, pe de altă parte, poate conduce și la discriminări. (…) O asemenea măsură din partea angajatorilor ar putea fi luată atâta timp cât există umbrela unei reglementări în acest sens.”

Iar această reglementare trebuie să fie foarte clară și să vină odată ce anumite criterii au fost îndeplinite, explică avocatul:

„Dacă s-ar ajunge la o asemenea reglementare, trebuie observate și alte condiții care au fost trasate de către CEDO. Dacă vorbim de vaccinarea anti-Covid, nu se pot impune sancțiuni atâta timp cât nu există doze suficiente (…) altel nu s-ar putea vorbi de aplicarea unei sancțiuni. Pe de altă parte, mai trebuie să existe un sistem de compensare a reacțiilor adverse, care se întâmplă fără culpă. În momentul în care statul încurajează sau impune vaccinarea, ar trebuie să-și asume în paralel compensarea acestor evenimente nedorite.”

Avocatul explică și de ce ar trebui ca statul să-și asume eventuale despăgubiri:

„Acest stimulent dat de angajator, în primul rând ar trebui să se bazeze pe un act normativ în spate. Odată ce există un act normativ, ar trebui ca statul să-și asume acoperirea despăgubirilor pentru această situație, nu neapărat angajatorul, care a urmat o încurajare din partea statului, iar vaccinarea s-a realizat cu un vaccin pe care statul l-a autorizat și l-a pus la dispoziție gratuit.”

Până se va ajunge acolo, angajatorii, colegii de muncă, medicii de familie, preoții și alte voci din jur pot ajuta la creșterea ratei de vaccinare, a mai spus Radu Burnete, la Europa FM:

„Problema cu care se confruntă Guvernul e aceea că încredere în instituțiile publice e scăzută. Există o limită dură până la care oamenii se vor vaccina pentru că spune Guvernul sau Ministerul Sănătății că e bine și aici cred că trebuie să intervină celelalte voci, ale angajatorului, ale colegilor, ale bisericii, ale medicilor de familie, ale profesorilor. Astea sunt vocile care se bucură de încredere în societate și cred că toate trebuie să contribuie ca să ajungem la acel important 70%. Altfel, dacă presiunea rămâne doar pe Guvern și doar pe Ministerul Sănătății, sunt și eu de acord că nu vom reuși să ajungem acolo.”