Pana unde poate merge pudibonderia: sexul statuii lui Apollo de pe bancnota de 100 de ruble ar putea disparea

Așa cere un deputat ultra-naţionalist rus, indignat de cum arată bancnota. Ar fi pentru binele copiilor, crede politicianul, care invocă drept argumente apărarea celor mici de pornografie.

Statuia zeului grec Apollo, care patronează Artele, instalată pe frontonul Teatrului Balșoi din Moscova, îl prezintă pe un car cu patru cai. După recenta restaurare a teatrului, sexul statuii a fost acoperit cu o foaie de viţă-de-vie. Însă bancnota de 100 de ruble reproduce în continuare imaginea originală.

De aceea, deputatul Roman Hudiakov a scris Băncii Centrale a Rusiei pentru a-i cere modificarea bancnotei. ‘La şcoală, unde îl aşteptam pe fiul meu, doi elevi în vârstă de aproape zece ani examinau şi comentau despre o bancnotă de 100 de ruble. Este un comportament incorect ‘, a declarat Hudiakov.

Nu e prima inițiativă absurdă în Parlamentul rus. Alți deputați au vrut să interzică femeilor până în 40 de ani să fumeze sau să-i amendeze pe ruși pentru utilizarea unor cuvinte din limbi străine. Un altul a vrut să impună producătorilor de încălţăminte o înălţime maximă a tocurilor şi interzicerea pantofilor fără toc.

Iar, în februarie, o normă în domeniul vamal a dus la interzicerea lenjeriei de mărime mică din dantelă sintetică, pe motiv ca ar fi ‘periculoasa pentru sănătate’.