Confidenţialitate

Pacienții vor putea face analizele oriunde în țară, pe baza biletului de trimitere | AUDIO

De la 1 decembrie, un pacient poate beneficia de analize și investigații medicale oriunde în țară, pe baza biletului de trimitere, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

O hotărâre aprobată de Guvern a schimbat regulile care existau până acum. Serviciile medicale puteau fi acordate doar de clinicile care aveau contract cu aceeași casă de sănătate cu care colabora medicul care a prescris biletul.

Schimbarea regulilor a fost necesară pentru că multor pacienți le era îngreunat accesul la anumite analize și investigații medicale paraclinice din motive ce țin de birocație.

Dacă de exemplu, medicul care a recomandat investigațiile se afla în contract cu Casa OPSNAJ, Casa Asigurărilor de Sănătate  a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești, pacientul era nevoit să se adreseze doar clinicilor aflate în relații contractuale cu această Casă de Asigurări, nu și celor care aveau contract cu Casa Județeană de Asigurări.

De la 1 decembrie, pacientul va putea merge la orice clinică pentru a-și face investigațiile. În plus, pentru a reduce birocrația, clinicile care în prezent au contract cu ambele tipuri de case de asigurări vor opta pentru una dintre ele, menționează Casa Națională de Sănătate, într-un comunicat de presă.

Președinta CNAS, Adela Cojanu speră ca în perioada următoare noile reguli să se aplice și când vine vorba despre medicamente pe bază de rețetă, astfel încât acestea să poată fi eliberate de la orice farmacie.

Casa de Sănătate amintește că valabilitatea biletelor de trimitere pentru investigații paraclinice a fost prelungită până pe 31 decembrie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță