Confidenţialitate

Fenomenul pacienților trimiși de la spitale de stat la privat. Radu Gănescu, președintele COPAC: „Transferul către un spital privat înseamnă niște cheltuieli suplimentare”

Fenomenul pacienților plimbați de la spitalul de stat către instituțiile private! În România, legea permite medicilor să profeseze atât la stat, cât și la privat (dacă nu sunt într-o funcție de conducere). Așa se face, că mulți dintre aceștia preferă să își consulte pacienții la privat, deși pentru bolnav asta înseamnă costuri suplimentare. Cazurile de acest tip sunt numeroase, atrag atenția organizațiile de pacienți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pacienții care doresc o programare la anumiți medici sunt trimiși din ambulatoriu la cabinetele private ale acestora, pe motiv că acolo se obține mai repede o consultație.

Însă acolo programarea este contra de multe ori, întrucât puțini medici au contracte cu Casa de Sănătate, ceea ce înseamnă că pacienții trebuie să plătească. Pacienții sunt astfel plimbați între spitalul public şi clinicile private, explică Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afectiuni Cronice (COPAC) din România.

Radu Gănescu, președintele COPAC: Pentru pacient, transferul către un spital privat înseamnă niște cheltuieli suplimentare

„Este un fenomen cunoscut în sistemul de sănătate din România, în care pacientul vine la spitalul public pentru a se adresa unui anumit medic, unui anumit profesionist și acesta îl trimite la cabinetul lui din privat. Pentru el, transferul către un spital privat înseamnă niște cheltuieli suplimentare”, a explicat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afectiuni Cronice din România.

Un medic poate lucra simultan în sistemul public şi în cel privat, însă cu condiţia să nu existe o suprapunere între cele două. Totuși, astfel de cazuri există, mai spune Radu Gănescu.

Radu Gănescu, președintele COPAC: „Nu este corect și nu-i normal atunci când facem transfer între pacienți din public în privat și din privat în public”

„Avem și situații când medicul la ora 11:00, chiar dacă ar trebui să aibă un program de opt ore, pleacă din spital, se duce în privat și oferă consultații, cu toate că el ar avea program de spital. Aici, s-a încercat cu niște reglementări asupra activității medicului în public și în privat. A fost eșuată discuția. Dar nu este corect și nu-i normal atunci când facem transfer între pacienți din public în privat și din privat în public”, a mai spus Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afectiuni Cronice din România.

Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut în repetate rânduri ca această practică reprezintă un conflict de interese care ar trebui eliminat, însă o solutie a întârziat să apară.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Inflația a coborât în martie la 6,6%. Reacția lui Mugur Isărescu | AUDIO