Confidenţialitate

Pacientele cu poliartrită reumatoidă pot avea o sarcină ușoară și un copil fără probleme

Poliartrita reumatoidă este o boală inflamatorie autoimună, care se întâlnește mai des la femei și poate debuta la orice vârstă, cu un vârf între 35 și 50 de ani.

Dacă în trecut, pacientelor cu poliartrită reumatoidă li se contraindicau sarcinile, în zilele noastre este tot mai mult încurajată această parte din viața acestora.

Dr. Anca Boca, medic specialist reumatolog ne spune cum este posibilă sarcina la o pacientă cu poliartrită reumatoidă.

“Succesul unei sarcini ține de un bun planning: evaluarea activității bolii, testarea anticorpilor anti Ro și anti La ce pot afecta inima fătului, testarea anticorpilor antifosfolipidici, a hormonilor tiroidieni, a factorilor de coagulare, toți aceștia aducând un surplus de riscuri materne si fetale.”

“Boala trebuie să fie în remisiune sau activitate joasă pentru cel puțin 6 luni și să fie oprită la timp terapia cu risc de malformații fetale, precum metotrexatul, un agent terapeutic important în tratamentul poliartritei reumatoide. Acesta trebuie să fie oprit cu cel puțin 12 săptămâni înainte de concepție”, spune Dr. Anca Boca.

Ce se întâmplă cu evoluția bolii în timpul sarcinii și după sarcină?

“Poliartrita reumatoidă se ameliorează pe durata sarcinii, în vreme ce postpartum și mai ales pe durata alăptării se reactivează destul de precoce și într-un procent ridicat. Dar este foarte important ca pacientele tinere cu poliartrită reumatoidă să aibă o bună comunicare cu medicul curant reumatolog și împreună să facă un bun planning și management al bolii și sarcinii”, spune Dr. Anca Boca.