Confidenţialitate

Paciente cu distonie, condamnate la durere. Spitalul Colentina nu le tratează

Două paciente care suferă de distonie, o boală care se manifestă prin mişcări necontrolate ale corpului, sunt condamnate la o viață de chin.

Spitalul bucureștilean Colentina, în care se tratau cele două, primește doar pacienți cu COVID-19, notează Mediafax.

Carmen, una dintre cele două paciente, trebuia să facă o injecţie cu toxină botulinică la Spitalul Colentina încă din martie, pentru a putea ţine boala sub control.

Acest lucru nu a fost posibil nici pentru Adriana, cealaltă pacientă, care nu mai poate mânca aşa cum trebuie din cauza bolii.

Spitalul Colentina are secţii unice în ţară, iar medicii de aici au trimis deja o petiţie autorităţilor prin care cer ca pacienţii cronici să aibă acces în spital.

Peste 250 de medici de aici îngrijesc acum doar 77 de pacienţi cu COVID, în condițiile în care în această unitate medicală erau tratați, până în luna martie, peste 20.000 de persoane.

”Au trecut mai bine de 3 luni de când trebuia făcută injectarea, iar simptomele, din păcate, nu numai că au revenit, ci s-au şi agravat, în aceeaşi situaţie suntem mulţi pacienţi”, a spus Carmen.

Adriana acuză, la rândul său, că i s-a obstrucţionat dreptul de a se trata, de a-și ţine boala sub control.

”Tot ce m-am chinuit până acum o să se ducă pe apa sâmbetei. Durerile sunt pe zi ce trece din ce în ce mai crunte”, a adăugat aceasta.

Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Gănescu, susține că orice întârziere a unui pacient la o intervenţie chirurgicală, la un diagnostic, la un tratament medical, îl poate expune de 2-3 ori mai repede decât orice altă infecţie.

Cristian Băicuş, medic primar medicină internă, șeful Secţiei Medicală, a precizat că un pacient din zece ar fi avut nevoie de internare pentru o boală de medicină internă.

”O pacientă care avea o celulită putea să facă septicemie, îmi dădea telefon, era din Târgu Măgurele. I-am zis duceţi-vă la spitalul din Târgu Măgurele. Îmi spune că nu poate că e COVID. Până la urmă a luat un antibiotic”, a spus medicul.

Premierul a afirmat că există posibilitatea de tratare şi în alte spitale, deoarece dintre spitalele din Bucureşti, puţine sunt cele COVID.

”Şi au obligaţia să ofere servicii medicale către toţi pacienţii care apelează la serviciile medicale”, crede Ludovic Orban.