Pacient cu suspiciune de coronavirus, transferat la Iaşi

O femeie de 33 de ani din Suceava, suspectă ca fiind purtătoare de coronavirus, a fost transferată cu ajutorul unui echipaj SMURD la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi.

Potrivit Monitorului de Suceava, femeia este profesor de limba engleză şi predă această disciplină la o unitate de învăţământ din China.

Aceasta s-a întors în România la 1 februarie, cu o cursă Londra-Suceava, plecând din China la 30 ianuarie.

Aceasta s-a prezentat la Spitalul de Urgenţe Suceava cu simptome de gripă.

Medicul şef al secţiei de boli infecţioase a Spitalului Sfântul Ioan cel Nou, Monica Terteliu a declarat că profesoara a ajuns la ambulatoriu în jurul orei 13:00, prezentând o infecţie a căilor respiratorii superioare.

Deoarece pacienta a declarat că a venit recent din China, potrivit procedurilor, s-au luat imediat măsuri de izolare a ambulatoriului şi de protecţie a personalului medical care a intrat în contact cu ea.

Potrivit şefului de secţie de boli infecţioase, Monica Terteliu, starea pacientei era bună, echilibrată hemodinamic şi respirator, era subfebrilă, cu rinoree şi tuse productivă.

Transferul către Iaşi s-a realizat în jurul orei 16:00.

Precizăm că Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi este singura unitate medicală din Moldova responsabilă cu monitorizarea pacienţilor suspecţi de infectare cu coronavirus.

După cum a declarat coordonatorul SMURD, Diana Cimpoeşu, o echipă de medici epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi a recoltat probe de la profesoară, probe care au fost trimise cu un transport special la Institutul Matei Balş din Bucureşti.

La răndul său, Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva, a precizat că nu este exclus ca femeia să fie ulterior transferată la Bucureşti.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS