Pace în Peninsulă Coreeană

Într-un summit istoric între Coreea de Nord și cea de Sud, liderii celor două tări au decis să continue în direcția dezarmării nucleare.

„Nu va mai fi război în peninsulă coreeană – o nouă era a păcii a început” anunța declarația comună pe care cele două Coree au semnat-o în această după-amiază.

Kim Jong-un  și Moon Jae-In au căzut de acord că până la sfârșitul anului, familiile separate în urma conflictului se vor reuni, iar zona demilitarizată va deveni una de pace.

Președintele Coreeii de Sud va vizita Phenianul în toamna aceasta pentru un al doilea summit.

Ziua a fost încărcată de momente simbolice: Kim Jong-un a fost primul lider nord-coreean care a călcat frontiera dintre cele două țări, invitându-l pe Moon Jae-In să calce linia de demarcație între cele două state înapoi înspre nord.

Coreea de Sud a organizat întregul eveniment ca unul demn de covorul roșu, iar cei doi lideri au plantat un copac la frontieră și au purtat o discuție privată mai mult de jumătate de oră.

Însă scopul principal al summitului este denuclearizarea peninsulei Coreea. Până acum, nu au fost prezentate detalilii despre cum și când se va întâmpla acest lucru.

Schimbarea de atitudine pe care o are liderul de la Phenian – Kim Jon-un ar fi influențară de testarea unei bombe atomice anul trecut – care a avut efecte devastatoare. Potrivit unei publicații din China, a fost distrus un munte și peste 200 de muncitori ar fi murit.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS