Confidenţialitate

Ovidiu Voicu: Marea problemă a democrației românești: Aparent, totul e bine, avem forme. Pe fond, ne apropiem mai mult de o oligarhie decât de o democrație autentică | VIDEO

Partidele politice din România primesc aproximativ 50 de milioane de euro anual subvenție, iar suma crește de la an la an, afirmă Ovidiu Voicu – director Executiv al ONG-ului Centru pentru Inovare Publică, invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM.  În anul electoral 2024, „democrația din România pare că moare lent”. „Aparent, totul e bine, avem forme, dar pe fond, atunci când se iau decizii importante… ele rămân cumva într-un cerc restrâns, care ne apropie mai mult de o oligarhie decât de o democrație autentică”, mai spune Ovidiu Voicu. 

Ovidiu Voicu: „Suntem la al treilea raport anual și vedem de la an la an cum anumite drepturi și libertăți civile sunt limitate”

Ioana Ene Dogioiu: Care e starea democrației, pe scurt, acum, când ne avântăm în campanie?

Ovidiu Voicu: „Noi am spus cu tristețe în raportul nostru că democrația în România pare că moare lent, în sensul că nu avem acest tip de trecere bruscă către un regim iliberal – cum am văzut sau vedem în Ungaria și cum am văzut în Polonia – până la alegerile recente. Suntem la al treilea raport anual și vedem de la an la an cum anumite drepturi și libertăți civile sunt limitate, mai ales când vine vorba de cum se cheltuie banii public. Și asta este marea problemă a democrației românești. Aparent, totul e bine, avem forme, dar pe fond, atunci când se iau decizii importante… ele rămân cumva într-un cerc restrâns, care ne apropie mai mult de o oligarhie decât de o democrație autentică, liberală”.

Ovidiu Voicu: Partidele politice primesc aproximativ 50 de milioane de euro anual – subvenție. O treime merg pe presă și propagandă

Ioana Ene Dogioiu: Bun, avem o democrație care moare lent, dar, pe de altă parte, mă întreb cât de mare este responsabilitatea noastră, a cetățenilor pentru această evoluție? Pentru că, până la urmă, dreptul la vot nu este îngrădit în niciun fel, nu există rapoarte niciodată despre fraude electorale importante, mai sunt nereguli, dar, de ani de zile eu nu am mai văzut. Numărătorile paralele ale partidelor confirmă ceea ce comunică, până la urmă, BEC, deci nu putem suspecta, în mod realist și argumentat că se întâmplă lucruri. Și-atunci, faptul că suntem în situația pe care ați descris-o dumneavoastră nu este cumva o consecință a modului în care noi, cetățenii României, ne îngrijim de propria noastră democrație?

Ovidiu Voicu: „Cu certitudine avem cu toții o responsabilitate, dar, în același timp, când plasăm responsabilitatea, nu putem să o facem doar în felul acesta colectiv, pentru că nu o să ajungem la soluții. Spuneați dumneavoastră că alegerile sunt corecte. În sensul că da, în România, de mulți ani nu se mai fură la vot. În ziua votului, cel mult, poate într-o comună din sudul României primarul mai reușește să învârtă câteva voturi ca să iasă un pic mai bine. În general, alegerile se fură înainte, în perioada electorală, dar și între alegeri. Iar cel mai bun exemplu este ceea ce se întâmplă cu publicitatea pe teme politice, mascată sau nu, din subvenții publice. Partidele politice parlamentare – care sunt doar câteva, 5 – primesc aproximativ 50 de milioane de euro anual, și suma crește de la an la an. Fără a pune în calcul alte 40 de milioane de euro pe partid – posibilitatea de a deconta 4 campanii electorale în acest an. Din cei 50 de milioane de euro subvenții, cam o treime merg pe presă și propagandă. Cetățenii au mai puțin acces la informații relevante pentru a alege într-un anume fel care să conducă la reprezentanți competenți și onești”.

Noi suntem în situația în care avem pericolul extremismului – AUR – care amenință democrația pe față, dar, de fapt ce alegem? Care este alternativa la AUR? Noi ce să facem? Un bloc împotriva AUR ca să câștige PSD sau un bloc PSD ca să câștige AUR? E ridicol. Suntem într-o situație atât de proastă, încât nici nu știi cum să îndemni cetățenii să iasă la vot.

Ovidiu Voicu: „Noi nu știm ce fac partidele politice cu banii din subvenții”. „Ne deranjează că nu avem niciun instrument instituțional prin care să aflăm aceste informații”

Ioana Ene Dogioiu: Aș vrea să punctăm în detaliu acest subiect al subvențiilor pentru partide. Pentru că aici este – vorbă celebră – o dilemă din care e greu de ieșit, ca să parafrazăm expresia. Acum avem o subvenție cu care se cumpără presa, cum spuneați, fără nici cea mai mică problemă. La vedere, cu bani albi. Nu e nimic subversiv în chestia asta, nu e nimic fraudat. Înainte vreme, nu exista subvenția, însă se învârsteau sume imense din bani negri, care generau corupție și care erau ulterior decontate de partide după ce câștigau alegerile – prin tot felul de numiri, contracte etc. Care-i soluția, de fapt, corectă? Că nici una dintre cele două extreme, în mod evident, nu are efecte bune?

Ovidiu Voicu: „Soluția corectă este transparența. Problema pe care o avem nu e subvenția în sine. Sigur că trebuie să discutăm despre nivelul subvenției care a crescut foarte mult, dar soluția subvenției, care nu este unică României este una bună, în situația în care însoțim subvenția de obligații clare de transparență. Noi aici avem, de fapt, problema. Noi nu știm ce fac partidele politice cu acești bani. Nu știm în ce măsură influențează conținutul editorial până la urmă.

Am văzut o anchetă Libertatea care demonstra că site-ul Digi24 a primit peste 1 milion de euro de la un partid – de la PNL. Sigur că televiziunea Digi24 nu are voie, conform Legii Audiovizualului, să primească bani de la partid. Dar putem noi să știm că acea sumă uriașă care a mers spre site a influențat sau nu conținutul editorial? Similar, Recorder a arătat că România TV și PSD au avut cel puțin în anul precedent o înțelegere de aceeași magnitudine. Iată, lucrul ăsta ne deranjează.

Și ne deranjează că nu avem niciun instrument instituțional prin care să aflăm aceste informații. Partidele refuză să ne spună, legea nu-i obligă, Autoritatea Electorală știe, ar putea să ne spună, dar nu dorește. Iată, noi ca organizație civică am mers în instanță, am câștigat un proces cu Autoritatea Electorală – nici în ziua de azi nu am primit informațiile complete pe care le-am cerut și din 2021 avem procese în instanță cu toate partidele politice, pentru a primi informații din 2020. Problema e că procesele nu s-au terminat. Iată, s-a încheiat un ciclu electoral și justiția merge atât de prost, încât partidele politice – cu avocați plătiți din aceleași subvenții – pot să întârzie procesul. Nu avem un recurs la o instituție din România care să ne ofere transparență. Asta ne lipsește”.

Ioana Ene Dogioiu: Un recent sondaj de opinie arăta că în București aproape jumătate dintre cetățeni declară că nu sunt nici de stânga, nici de dreapta, nici de centru, ci, pur și simplu, nu au ideologie. Și totuși, ei merg la vot.

Ovidiu Voicu: „Aș spune că, mai degrabă, ei nu sunt reprezentați ideologic”.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Florina Presadă, de la ACCEPT: Guvernul României a transmis la CEDO „un fel de fițuică” privind familiile gay / „Ignoră nevoia acestor familii de a fi protejate și recunoscute legal” | AUDIO