Confidenţialitate

OUG privind Codul Fiscal, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Se anunță noi proteste

După două amânări, Guvernul ar urma să adopte în şedinţa de astăzi controversatele modificări la Codul Fiscal.

Şedinţa programată la ora 15.00, la Palatul Victoria, a fost reprogramată cu două ore mai devreme.

Transferul contribuţiilor pentru pensii şi sănătate în sarcina salariatului se va face prin ordonanţă de urgenţă, a confirmat marți premierul Mihai Tudose.

Pe reţelele de socializare, însă, lumea se mobilizează din nou pentru proteste.   Adunarea e programată la ora 11 – chiar în fața Guvernului.

Iar PNL va sesiza Avocatul Poporului – în cazul în care ordonanța care modifică substanțial Codul Fiscal va fi adoptată.

Cel mai controversat pachet de modificări fiscale ar putea fi aprobat miercuri prin ordonanță de urgență.

Guvernul ar putea decide, așadar, cA de la 1 ianuarie, contribuţiile sociale să treacă de la angajator la angajat şi impozitul pe venit să scadă de la 16% la 10%. Tot de la 1 ianurie 2018, salariul minim pe economie va creşte de la 1.450 de lei brut la 1.900 de lei.

Premierul a fost întrebat marți despre această ședință de Guvern, dar răspunsurile sale au fost scurte și evazive.

Șeful Guvernului a spus că miercuri va avea loc şedinţa de Guvern, iar modificările Codului fiscal, inclusiv transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, vor fi făcute prin Ordonanţă de urgenţă.

Întrebat dacă vor fi trecute contribuţiile de la angajator la angajat, premierul Mihai Tudose a răspuns: ”Da”.

Chestionat în continuare dacă acest trabnsfer va fi făcut prin Ordonanţă de urgenţă, şeful Guvernului a spus: ”Da, prin ordonanţă”.

La o a treia întrebare, şi anume când va avea loc şedinţa de Guvern, Tudose a spus: ”Mâine” (miercuri – n. red.).

De asemenea, prim-ministrul a spus că primarii nu sunt nemulţumiţi de măsurile fiscale care urmează să fie adoptate. ”Nu au fost nemulţumiţi, Dumnezeule”, a spus Mihai Tudose.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Apel la protest în Piața Victoriei

Între timp, pe Facebook a fost lansat un apel pentru organizarea unei manifestații în fața Guvernului – începând cu ora 11.

Companiile private au fost rugate să le dea liber angajaţilor prin rotaţie pentru a putea participa la protestul intitulat “Opriţi modificarea Codului fiscal!“.

8 noiembrie este Miercurea Neagră pentru economia României. Pentru a cârpi un buget pe care nu a fost în stare să îl gestioneze, Guvernul PSD-ALDE este capabil să distrugă economia liberă a României. Modificările Codului Fiscal, pe care Cabinetul Tudose intenţionează să le adopte printr-un nou derapaj democratic (Ordonanţă de Urgenţă), vor aduce haosul în planurile de afaceri şi în salarizare. În acest fel, inconştienţa guvernanţilor distruge orice şansă pentru o economie predictibilă şi stabilă în România“, scrie pe pagina evenimentului.

PNL se pregătește să sesizeze Avocatul Poporului

Și opoziția pare că stă cu ochii pe Guvern.  Liderul PNL Ludovic Orban spune că va sesiza Avocatul Poporului dacă ordonanța va fi adoptată.

”Sesizăm Avocatul Poporului pentru a ataca la Curtea Constituțională. Din păcate, în sistemul constituțional din România, singura entitate care poate să declanșeze controlul constituțional în cazul ordonanțelor de urgență sau ordonanțelor simple este Avocatul Poporului. Mărturisesc că n-am mari așteptări din partea Avocatului Poporului, dar vom îndeplini această procedură și vom face publice toate argumentele pe care le avem împotriva măsurilor pe care le considerăm ca încălcând Constituția‘, a spus liderul PNL într-un interviu la Adevărul Live.

Ludovic Orban a menționat că adoptarea ordonanței prin care contribuțiile sociale vor trece în sarcina angajatului încalcă și legislația în domeniul finanțelor, deoarece modificările ar fi trebuit făcute cu minim șase luni înainte de începutul anului următor

Cu siguranță, ne vom bate în Parlament și, de asemenea, vom manifesta public împotriva acestor măsuri care riscă să pună pe butuci economia“, a spus Orban.

El a arătat că trecerea contribuțiilor sociale la angajați reprezintă o creștere a fiscalității, deoarece acestea vor fi calculate la salariul brut, apreciind că această măsură este menită să acopere deficitul din bugetul de stat.

Potrivit legii, ordonanțele de urgență pot fi atacate la Curtea Constituțională doar de Avocatul Poporului.